8 листопада – Міжнародний день піаніста. Цікаві факти про піаніно

СВЯТО
08.11.20 - 9:15

Нині у всьому світі відзначають День піаніста. Пропонуємо вам цікаві музичні факти до цього святкового ранку.
 

А ви знаєте, в чому різниця між піаніно і фортепіано? Фортепіано – це назва цілої групи музичних інструментів, в число яких входить піаніно, і туди ж можна віднести рояль, а також піаноли. Різниця фортепіанових – у ладі й гучності гри, навіть слово «piano» перекладається з італійської тихо, а слово «forte» – голосно. Але в прямому сенсі фортепіано як окремого музичного інструменту не існує, це загальна назва всіх клавішних, схожих за звучанням.

 

Типове фортепіано середнього розміру має близько 230 струн, кожна струна має натяг близько 70 кг, а сумарне натяг – близько 18 тонн. Загальне натяг струн концертного рояля досягає 30 тонн.

 

Механізм, що приводить фортепіано в дію, званий механіка, має до 7500 деталей, кожна з яких бере участь у процесі удару молоточка по струнах внаслідок натискання клавіші.

 

Нове фортепіано слід налаштовувати чотири рази в перший рік експлуатації при кожній зміні сезону і принаймні двічі на рік у подальшому.

 

Перше фортепіано з поворотним механізмом для молоточків і можливістю грати з різним рівнем гучності виготовив італієць Бартоломео Крістофорі наприкінці XVI сторіччя. 

 

У процесі виготовлення корпусу і механіки фортепіано склеюють тисячі дерев'яних деталей; також використовується повсть, оленяча шкіра, сталь, чавун, мідь та інші матеріали.

 

Незалежні дослідження визначили вищі показники успішності в школі у дітей, що займаються фортепіано. Це стосується дисциплінованості, координації руху, навичок поведінки у суспільстві, вивчення нової мови.

 

Фортепіано називають королем музичних інструментів. Його тональний діапазон охоплює весь спектр звучання всіх інструментів в оркестрі, від найнижчої ноти басового фагота до верхньої ноти флейти – пікколо. Фортепіано дозволяє одночасно виконувати і мелодію, і акомпанемент. Крім того, це найбільший музичний інструмент (виключаючи орган).

 

Найвидатніші піаністи в історії – Фредерік Шопен, Ференц Ліст, Петро Чайковський, Сергій Рахманінов, Артур Рубінштейн, Святослав Ріхтер, Йосип Гофман і Володимир Горовиць. 

 

Доля одного з відомих піаністів XX сторіччя Владислава Шпільмана в роки Другої світової війни лягла в основу сценарію, за яким було знято легендарний фільм «Піаніст».

 

Фото з мережі Інтернет.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: