Ангели не мають парашутів. Сьогодні Кривий Ріг схиляє голови перед пам'яттю десантників, загиблих на борту Іл-76

ЖАЛОБА
14.06.19 - 9:07

Сьогодні Кривий Ріг вшановує пам'ять своїх синів, загиблих 5 років тому, 14 червня 2014 року, в аеропорту Луганська. Тоді був збитий Іл-76 – військово-транспортний літак 25-ї військово-транспортної авіаційної бригади Повітряних Сил Збройних Сил України.

Борт збили проросійські бойовики так званої ЛНР з ПЗРК «Ігла». На облавку перебувало 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. В результаті падіння літака, усі вони загинули.

 

Серед загиблих десантників були шестеро наших земляків - криворіжці Валерій Алтунін, Павло Коснар, Антон Самохін, Євген Резніков, Ілько Гайдук і Станіслав Дубяга.
 

Загибель усіх 49 військових стала найбільшою з початку антитерористичної операції одночасною втратою Збройних сил України за період її незалежності.

 

Всі військовослужбовці нагороджені посмертно медалями «За жертовність і любов до України».

 

Через трагедію з Іл-76, Міноборони усунуло від своїх обов’язків низку військових, зокрема, заступника керівника АТО генерал-майора Віктора Назарова, який на момент трагедії очолював штаб АТО.

Військова прокуратура звинуватила генерала у службовій недбалості.

За версією прокуратури, Назаров знав про можливий теракт, але все ж відправив літак на виліт.

 

Згідно з висновком комісійної комплексної військово-тактичної криміналістичної експертизи, вжити заходів з подолання протиповітряної оборони терористів і гарантувати безпеку перельоту Іл-76 в контрольований бойовиками Луганськ зобов'язаний був 

начальник штабу Віктор Назаров.

 

27 березня 2017 року Павлоградський суд визнав винним генерал-майора Назарова і засудив його до 7 років позбавлення волі, однак генерал подав апеляцію, розгляд якої триває й досі.

 

При цьому суд не позбавив його військового звання. Моральну шкоду за рішенням суду мало компенсувати Міністерство оборони.

 

Сьогодні Кривий Ріг, Київ, Дніпро та Мелітополь вшанують пам'ять загиблих авіаторів і десантників. 

 

У Кривому Розі громадськість та міська влада згадають хлопців біля меморіалів воїнам АТО, покладуть квіти до підніжжя.

 

Як ми повідомляли, у пам'ять про полеглих героїв о 18:00 на 95-му кварталі біля Стіни Пам'яті, відбудеться мітинг-реквієм "ІЛ-76 ПАМ'ЯТАЄМО..."

 

 Акція-спомин у пам'ять про полеглих героїв відбулася вчора у Києві.

Рідні загиблих хлопців заявили, що збираються передати в Адміністрацію Президента звернення. У ньому вони пояснили ситуацію, яка склалася за ці п'ять років, що нікого за трагедію не покарано, а генерал-майор Віктор Назаров попри вирок суду залишається на волі, розгляд справи затягується. Родичі прагнуть, щоб президент взяв цю справу на контроль.

 

Сьогодні у Залі Пам'яті Збройних Сил України відбудеться розширений церемоніал, присвячений пам'яті всіх загиблих цього дня військовослужбовців ЗСУ.

14 червня є одним з днів найбільших втрат Збройних Сил України - під цією датою до Книги Пам'яті ЗСУ занесено прізвища 55 загиблих воїнів: 40 десантників 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, 9 військових льотчиків 25-ї бригади транспортної авіації та ще 6 захисників нашої країни з інших підрозділів, які загинули цього дня у різні роки внаслідок російської збройної агресії на cході України...

 

Слідчі СБУ встановили, що злочинний наказ збивати український літак віддав безпосередньо командувач 58-ю армією ЗС РФ генерал-майор Євгеній Нікіфоров, командирований на Донбас для здійснення воєнного вторгнення та окупації частини території суверенної країни. 

 

Кривий Ріг у скорботі схиляє голови перед світлою пам'яттю наших оборонців...Ми пам'ятаємо...

 

Подивіться в очі цим мужнім молодим чоловікам, які віддали життя у протистоянні з ворогом. Відео із соцмереж - нижче.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: