Будівництво крематорію у Кривому Розі наразі недоцільне. У мерії пояснили, чому

АКТУАЛЬНО
24.02.21 - 12:25

На сьогоднішній сесії Криворізької міської ради депутати розглянули петицію містянина щодо будівництва у нашому місті крематорію. 

Як ми писали, на офіційному сайті Криворізької міської ради Олександр Сапожнік зареєстрував петицію про будівництво крематорію, яка набрала необхідну тисячу голосів. 

"У місті є дефіцит місць для поховання небіжчиків", - коротко аргументував свою думку Олександр Сапожнік. 

 

Сам автор сьогодні не з'явився на пленарне засідання. Між тим, у мерії це питання ретельно вивчили. Результат у своїй доповіді озвучив заступник міського голови Олександр Катриченко.

 

"На сьогодні, в Україні функціонує лише 3 крематорії (Київ, Харків та Одеса), вони були збудовані за часів Радянського Союзу. Постає питання: чому за тридцять років незалежності України досі в жодному з міст не побудовано крематорій? - зауважив посадовець. - Відповідь дуже проста: по-перше, відповідно до Державних будівельних норм, вартість розробки проєкту та будівництва крематорію, за попередніми оцінками, складає більше 200 млн. гривень (з урахуванням підведення інженерних комунікацій, екологічних, санітарних та інших вимог).

По-друге, Державними санітарними нормами та правилами визначено, що будівництво крематорію передбачене у містах з населенням понад 1 млн. чоловік.

Крім того, не слід розглядати питання створення крематорію лише з точки зору коштів, необхідних для будівництва. Абсолютно в усіх містах сфера діяльності крематорію є дотаційною через те, що доходи від кремації значно нижчі ніж витрати на його постійне утримання. За попередніми розрахунками, витрати на щорічне утримання крематорію складатимуть близько 19 млн. гривень, з яких більше 70% - це витрати на заробітну плату та енергоносії, включаючи газ.

 

Хтось розуміє, якою буде ціна на газ та електроенергію у найближчі роки? Для того, щоб не дотувати крематорій із міського бюджету, при тих цінах на енергоносії та витрати на утримання, кількість замовлень на кремацію повинна складати не менше 60% від загальної кількості померлих на рік. Тож, враховуючи всі чинники, вважаю, що цей проєкт на сьогодні є недоцільним". 

 

Тому петицію більшість депутатів не підтримала. "За" проголосували лише 7 обранців, "проти" висловилися 10, утрималися від голосування 29.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: