Бюджет-2020: допомога людям, старшим 80 років, та молодим учителям, інтернет у сільські школи

ВАЖЛИВО
06.11.19 - 10:42

"Людина — найвищий пріоритет держави. Проєкт Бюджету 2020, який ми підготували до другого читання, - це бюджет розвитку та безпеки людей", - такий пост опублікував на своїй сторінці Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук. 

"Бюджет 2020 не нарощує борги, а зменшує їхню кількість, - стверджує прем'єр. - Дохідна частина не роздута через збільшення податків, ми їх не підвищуємо. Скорочуємо видатки на чиновницький апарат на 10%.

 

▪ Медицина

Люди не мають помирати дорогою до лікарні, а мають вчасно отримувати якісну допомогу. Для цього екстрена медицина отримає рекордне фінансування — це +470 карет швидкої допомоги та 25 нових відділень екстреної допомоги.
Плюс, держава компенсуватиме вартість пологів, лікування інсульту/інфаркту.
Ми продовжуємо програму «Доступні ліки» та збільшуємо фінансування на лікування українців за кордоном.

 

▪ Соціальне забезпечення

Ми прагнемо побудувати ефективну систему боротьби з бідністю. Ми гарантуємо соціальну підтримку всім, хто її потребує. Ми заклали достатньо коштів на субсидії та пенсії з урахуванням індексації. Більше того, ми збільшуємо щомісячні виплати кожному пенсіонеру старше 80 років на 670 грн.

 

▪ Освіта

Дітям, що навчаються в селах, важко конкурувати з однолітками з міст. Ми максимально нівелюємо цю різницю за рік. Також ми підписали меморандум із мобільними операторами для того, щоб в сільських школах був інтернет.
Ми продовжуємо програму «Нова українська школа» та вперше виділили окремий бюджет на програму «Спроможна школа для кращих результатів». Держава має мотивувати молодих вчителів, тому ми вводимо щорічну грошову підтримку для кожного молодого вчителя (21 тис грн).

 

▪ Інфраструктура

Ми заклали рекордні 73,7 млрд на інфраструктуру. Це ремонт та реконструкція доріг, аеропортів, безпеку дорожнього руху, видатки із загального фонду на аеропорти та мости.

 

▪ Безпека та оборона

Проєкт Бюджету на 2020 рік для безпеки та оборони стане найбільшим за часів незалежності України. Виділяється 5,45% від прогнозованого ВВП — це 245, 8 млдр грн, із яких 136 млрд грн на оборону. У пріоритеті - закупівля озброєння та військової техніки — 9 млрд грн (у 2019-му це було 3 млрд грн) та 2,4 млрд грн піде на виробництво боєприпасів.

 

▪ МВС

На наступний рік передбачено збільшення фінансування безпеки на 11,8%. Загальний бюджет — 93 млрд грн. Частина піде на заохочення кваліфікаційних кадрів у Міністерство внутрішніх справ. Будуть підвищення зарплат для співробітників: Нацполіції на — 10%, Державної прикордонної служби — на 15%, Держслужби надзвичайних ситуацій — на 14%, Державної міграційної служби — на 6%.

Справжні зміни ніколи не даються легко, - резюмує прем'єр. - Вони починаються не з підтримки великої кількості людей, а з ясної ідеї».

 

 

"Це смішно! - обурюються люди в коментарях до посту чиновника. - 470 карет швидкої допомоги для чого? У Чернівцях, приміром, 28 екіпажів без водіїв стоять, бо 4100 грн зарплата! Хто за такі копійки буде цілодобово хворих вручну носити? Всі водії - на вантажівках у Польщі. Зарплати підніми, а не транзити 2019 року втридорога закупляй!"

 

"Ну, тепер у нас з'явилася мета - дожити хоча б до 90 років, щоб з 80-ти доплату до пенсії отримувати", - пишуть коментатори.

 

 

Тим часом, журналісти провідних українських ЗМІ ретельно порівнявши цифри, повідомляють, що у наступному році уряд виділяє набагато менше грошей на субсидії, ніж в поточному, але при цьому запевняє, що цього достатньо.

Оновлений проект бюджету на 2020 року передбачає лише 48 млрд грн на виплату пільг і житлових субсидій, що на 7 млрд грн менше, ніж у 2019 році.

Водночас міністр соціальної політики Юлія Соколовська заявила, що планових витрат вистачить на виплати всім, кому потрібно субсидія.

"Цей вид допомоги залежить від доходів і матеріального становища людей. І ми не змінювали абсолютно жодних критеріїв", - сказала вона.

 

 

Менше з тим, неоднозначну заяву днями зробили у НАК "Нафтогаз України". Там запропонували заборгованості виробників тепла за газ перекласти на місцеві та державний бюджети.

Про це повідомляє прес-служба Нафтогазу з посиланням на заяву голови компанії Андрія Коболєва.

"Механізм, запровадити який Нафтогаз пропонує уряду, полягає у тому, що всім підприємствам ТКЕ, навіть тим, які не можуть забезпечити мінімальний рівень розрахунків, надається право укласти договір з Нафтогазом без виконаних поточних зобов’язань щодо повноти оплати і отримувати газ. Це дозволить забезпечити громадян теплом, навіть якщо їхній постачальник тепла має фінансові проблеми.

 

При цьому, якщо до завершення опалювального сезону такий виробник тепла не розрахується за придбаний газ, його борги перед Нафтогазом буде покрито з державного бюджету з подальшим зменшенням дотацій відповідним місцевим бюджетам. Якщо через бездіяльність ТКЕ або місцевих органів влади не будуть укладені договори з Нафтогазом за запропонованою моделлю, газопостачання таким ТКЕ має бути припинене операторами системи розподілу", - йдеться у повідомленні.

"Таким чином, відповідальність за рівень оплати газу тепловиками належатиме місцевій владі, яка матиме всі необхідні інструменти та важелі для здійснення відповідного контролю", - заявили у "Нафтогазі".

Андрій Коболєв заявив, що наразі борги виробників тепла за газ складають 38 мільярдів гривень, а їхнє непогашення вчасно ставить під загрозу діяльність ГТС України.

 

Як ми писали, новообраний керівник НКРЕКП Валерій Тарасюк в ефірі програми «Свобода слова» заявив про необхідність збільшення вартості електричної енергії для населення.

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: