Це талановито! 100 кращих робіт переможців конкурсу Синиці - у Криворізькому виставковому залі

КОНКУРС
23.02.22 - 16:24

Сьогодні у міському виставковому залі відкрилася експозиція кращих робіт переможців Відкритого міського конкурсу живопису імені Григорія Синиці.

Тут представили 100 яскравих робіт талановитих діток із Кривого Рогу, Дніпра, Запоріжжя, Одеси, Львова, Коломиї, Нової Каховки, Харкова, Полтави, Вінниці, Сум, Кропивницького та Ніжина. Всього – 708 художників із 17 областей України - конкурс за шість років існування об’єднав талановитих юних художників з усієї України. 

 

Тема цьогорічного конкурсу - "Мій рідний край". Обдаровані хлопці й дівчатка представили Україну крізь призму свого дитячого бачення. ​Журі обрало переможців у трьох вікових категоріях та п’яти номінаціях. 

 

Від імені  в. о. міського голови Юрія Вілкула, юних майстрів пензля привітала начальниця управління культури Наталія Стрига:

 

«Конкурс імені Григорія Синиці у Кривому Розі проводять з 2016 року. Тоді у ньому взяли участь лише 32 учасники. Зараз – 708. Тобто все більше юних авторів хочуть брати участь у криворізькому конкурсі, зростає і майстерність художників. Хочу запевнити, що місто відкрите до нових творчих проєктів, ми завжди підтримуємо обдаровану молодь!»

Григорій Іванович Синиця - заслужений художник України, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка, видатний український художник-монументаліст, засновник школи сучасного українського колористичного живопису. Життя і творчість майстра - яскрава сторінка історії Кривого Рогу. З 1969 року Синиця проживав у нашому місті. В його квартирі-музеї (рік відкриття – 1999) діяв своєрідний культурний осередок, до якого входили представники місцевої інтелігенції і творча молодь. 

 

«Я дізналася про цей конкурс ще торік, однак не встигла подати заявку. Цьогоріч я це зробила. Познайомилася з творчістю Григорія Синиці, це дуже багатогранний художник і  для мене - велика честь брати участь у  цьому конкурсі», - розповіла учасниця Вероніка Фурса.

 

У Кривому Розі функціонує унікальна система мистецької освіти від початкового до вищого рівня. Це Криворізький обласний фаховий коледж, факультет мистецтв КДПУ та 18 мистецьких шкіл, в яких навчаються близько 7 тисяч дітей. Щорічно проходить 7 конкурсів з образотворчого мистецтва. На підтримку галузі культури у 2021 році з міського бюджету було виділено 327,9 млн грн. В 2022 фінансування культурної сфери збільшили на 20%. Кошти спрямовують на виплату заробітної плати, забезпечення комунальних потреб та утримання 3-х театрів, історико-краєзнавчого музею та його філій, виставкового залу, 46 бібліотек, 10 палаців культури, 3 художніх і 13 музичних шкіл, 2 шкіл мистецтва та 3 комунальних підприємств, проведення близько 40 фестивалів та конкурсів різних жанрів та спрямувань.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: