Чарівні феміни, зі святом! В Україні святкують Міжнародний жіночий день

СВЯТО
08.03.21 - 9:40

8 березня в Україні та світі святкують Міжнародний жіночий день. Традиції масштабного святкування 8 березня прижилися переважно у країнах так званого "соціалістичного табору", на які мали вплив СРСР або Китай.

Міжнародний жіночий день — національне свято і вихідний в Анголі, Гвінеї-Бісау, Замбії, Камбоджі, Кенії, КНДР, Мадагаскарі, Монголії, Уганді та Еритреї.

 

Німеччина
Оскільки до 1990 року Німеччина була роз’єднаною на ФРН і НДР, саме у Німецькій Демократичній республіці, яка перебувала під радянським впливом, відзначали 8 березня. Після об’єднання більшість німців вирішили вітати жінок у травні — на День матері. Проте феміністки та ліві політичні сили не втрачають нагоди влаштувати мітинги.

 

Китай
У КНР з нагоди свята скорочений робочий день мають лише жінки. 8 Березня не є вихідним днем. Школи, університети та робочі організації працюють у звичайному режимі. Вітають переважно заміжніх і жінок віком від 35 років. Натомість дівчата влаштовують собі свято "юних красунь", який відзначають 7 березня.

Італія
В Італії 8 березня не є державним вихідним. Від 1946 року символом італійського 8 березня стала мімоза. Саме її прийнято дарувати. Жінки у цій країн віддають перевагу відсвяткувати цей день без чоловіків у колі подруг, проте карантинні обмеження цьогоріч внесуть корективи у традиції.

США
Хоча і батьківщиною Міжнародного жіночого дня сміливо можна назвати Сполучені Штати, зараз за океаном немає традиції святкування 8 Березня. Жінок вітають у День святого Валентина та в День матері.

 

 

Велика Британія
У Британії 8 Березня також звичайний робочий день. Традицій святкування, як на пострадянському просторі, немає. Якщо цього дня на вулицях Лондона ви зустрінете людину з квітами, що несе їх для коханої жінки, на 99 відсотків це буде іммігрант зі Східної Європи. Лише різні рухи і організації за права жінок збираються на мітинги.

 

Попри те, що ми живемо у ХХІ столітті, ситуація з правами жінок, ґендерною нерівністю та сексизмом в Україні та світі поки ще далека від ідеалу. І про це треба пам’ятати не лише 8 березня.

 

Джерело - ТСН

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: