Чекаємо на сенсацію! У Дніпрі розкопали ймовірну могилу криворізького подвижника Олександра Поля

ЕКСКЛЮЗИВНО
28.07.20 - 14:30

Як ми писали, у Севастопольському парку Дніпра, на місці руїн церкви Святого Лазаря, археологи розкопали ймовірне поховання Олександра Поля - видатного діяча Катеринославщини, мецената, засновника видобутку залізної руди на Криворіжжі. Наші журналісти відвідали місце розкопок, щоб зануритись в атмосферу віднайдення древніх артефактів і розпитати фахівців, чи стане їхнє відкриття сенсаційним?

Чи треба говорити, наскільки цікавим і значущим для Криворіжжя стало б підтвердження факту, що могила належить саме Полю - подвижнику промислового видобутку руди, з якого, власне, невеличке поселення Кривий Ріг перетворилося на залізний клондайк, розрослося й розбудувалося у велике місто?

 

Так Поль це чи не Поль?

 

"Наша основна мета – розкрити фундамент церкви Святого Лазаря, виявити її конструкцію і поховання видатних особистостей Катеринослава кінця XIX - поч. XX ст., - розповідає нам начальник Дніпровської експедиції Охоронної археологічної служби України Дмитро Тесленко. - Ми почали розкопки 2 місяці тому і вийшли на кілька поховань - священнослужителів високого рангу і поважних цивільних осіб. Зараз досліджуємо перший із кількох склепів, у яких ховали цивільних із родинами. У роботі маємо 4 склепи, по дослідженні яких ми складемо уявлення про те, хто ж саме там захоронений. Чіткі висновки матимем після того, як завершиться ціла низка досліджень антропологів, істориків і археологів. Звичайно, знайти могилу Поля було б дуже цікавим досягненням. Його можна індентифікувати за кількома артефактами: він має бути похований у своєму парадному мундирі, зі знаками чину та нагородами. Друга складова – антропологічна (у Поля специфічна форма черепа, дуже високий лоб, одна з вилиць виступає, незвичайна форма носа). Треба провести комплекс вимірювань і встановити вік. Усі наші коментарі зараз мають лише гіпотетичний характер, бо скелет доволі зруйнований. І залишки мундиру ще треба ідентифікувати: якій посаді вони відповідають.

 

На місці розкопок вирує робота: екскаватор черпає й зрушує земельні прошарки, археологи готуються до роботи у склепах, із яких стирчать кістки та дошки домовин. Поміж цінних артефактів скаче безстрашна білочка. 

- Це "білка Поля", - жартують історики. - У нас тут тепер усе Поля: кіт Поля, дерево Поля...

 

"Традиційно вважалося, що Олександр Поль був похований під церквою святого Лазаря, але після війни церкву підірвали, а на місці колишнього цвинтаря створили Севастопольський меморіальний парк, - розтлумачує кандидат історичних наук, директор КП «Етнографічні парки Дніпра» Дмитро Каюк. - Ця версія побутувала до минулого літа, як раптом місцевий історик і блогер Артем Костюк знайшов аерофотознімок льотчика Люфтваффе 1944 року і звернув увагу, що Лазарівська церква розташовувалася не на місці теперішнього кургану, а за 20 метрів далі. І він таки був правий! Ми провели розвідку і 18 травня почали розкопки. Метою було знайти церкву, а в ідеалі - виявити поховання Поля у склепі під церквою. Підвалів чи капсул під храмом ми не виявили, тож почали шукати поблизу. Ми знали, що поряд з Полем (1890) за 26 років по тому поховали його дружину (1916), тож почали шукати парні склепи. Один із перших дав нам надію. Там дві труни: цинкова - з залишками чоловіка, і дерев’яна - з жіночими рештками. Щоправда, могила була пограбована, людські кістки перемішані. Ми обережно ставимось до знахідки – поки не говоримо, що останки належать саме Полю. Заявити це можна лише після всебічних експертиз. Але у нас в роботі ще кілька склепів, і навіть якщо перша могила - не Поля, то наступні можуть виявитись нею. Керівництво міста каже: якщо підтвердять, що ми знайшли саме Поля, то замовлятимемо реконструкцію обличчя, можна буде зробити маску і навіть бюст. Існує також і можливість аналізу ДНК. Олександр Миколайович мав двох дітей, але вони померли. Нащадки його племінників живуть в Аргентині, в Буенос-Айресі. Але це занадто далекі родичі, тож відсоток достовірності може бути доволі низький. Робити ставку на це недоцільно".

 

Знайдені залишки за багатьма показниками підходять до прикмет мецената, але є й речі, які не стикуються. Щоправда, розкривати усі таємниці журналістам історики не поспішають.

 

"Чоловік за всіма параметрами схожий на Поля. Шкода, що ми мало про нього знаємо: витяги з журналів, засідання земства, міністерства, декілька листів із колекцій Яворницького, некролог. Навіть його чиновницький клас не відомий, щоб по мундиру зрозуміти (ймовірно, статський радник?) Було б добре, якби залишилась інформація про хвороби, тоді по кістках легше було б ідентифікувати", - каже Дмитро Каюк.

 

Історики не схильні занадто ідеалізувати цю постать. Він не був класичним успішним буржуа, а скоріше, запопадливим поміщиком-авантюристом, який хапався за все потроху, поверхово. Врешті, розтринькав статки свої й дружини, полишивши борги і судову тяганину. Але він був прекрасним лобістом і зумів привабити у наш край іноземних інвесторів та вільних селян, домогтися проведення залізниці. Це вагомий внесок, - впевнені Дмитро Каюк та Дмитро Тесленко.

 

Поміж тим, експедиція знайшла чимало прикметних артефактів: церковне приладдя, фрагменти вбрання, кадила, медальйони, підсвічники, фрагменти дзвонів, скла з кольорових вітражів, іконки й царські монети.

 

"Найцікавіші знахідки – параманний хрест монаха, він із самшиту, тому добре зберігся. У другого священника був нагородний павлівський хрест "за 10 років безпорочної служби". Розкопали Євангеліє та металеві накладки з зображеннями релігійних мотивів, одне з них датоване 1865 роком. Із нецерковного – петличка студента першого міського училища, німецька цинкова монетка 5 пфенігів 1944 року", - коментує старший науковий співробітник, досвідчений археолог Володимир Шалобудов.

 

У будь-якому випадку, кажуть археологи, ця локація стане пантеоном видатних містян. Тут були поховані близько 30 катеринославських достойників, які зробили внесок у розвиток міста: письменників, лікарів, адміністраторів, кліриків високого рангу. І забувати про них ми не маємо права...

 

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: