Червневим ранком 80 років тому. Криворіжці сьогодні вшановують пам'ять жертв Другої світової

ПАМ'ЯТЬ
22.06.21 - 9:27

22 червня 1941 року війська нацистської Німеччини без оголошення війни перетнули кордон Радянського Союзу. Почалася кривава, пекельна війна, яка ще на 4 роки охопила полум'ям пів світу... Сьогодні в Україні відзначають День скорботи і вшанування пам'яті жертв того страшного лихоліття. 

Нині зранку криворіжці - ветерани, представники міської і районної влади, громадських організацій - прийшли до монументів і солдатських могил у різних районах міста, щоб вклонитися пам'яті воїнів-визволителів, наших дідів і прадідів, які ціною свого життя і надлюдських зусиль позбавили планету від злочинів нацизму.  

 

До підніжжя пам'ятників поклали живі квіти, вшанували Героїв Другої світової хвилиною мовчання і вдячним синівським спомином.

 

"80 років тому почалася найстрашніша війна тисячоліття. Її називали Великою Вітчизняною. Десятки мільйонів жертв.... Для України, за різними оцінками, - від 7 до 10 мільйонів людських життів. Загинув кожен п'ятий (!) українець. І як її не називай, треба пам'ятати, що саме наші земляки захищали світ від фашистської чуми. Серед солдатів, призваних до армії в 1941 році, вижили лише 3% ... Так, були тяжкі поразки, окупація, Бабин Яр ... Але потім було Визволення, а за 4 роки була Перемога! Я впевнений, що важко знайти криворізьку сім'ю, де не зберігають пам'ять про героїчні подвиги рідних. І сьогодні наше спільне завдання - зробити все можливе, щоб в Україні запанував мир, матері не плакали, а діти зростали щасливими", - зазначив мер Кривого Рогу Костянтин Павлов.

 

У Кривому Розі на сьогодні мешкають 3720 ветеранів Другої світової війни, із них - 50 фронтовиків, 1127 сімей загиблих та померлих воїнів. Місто постійно турбується про кожного з них, починаючи від вирішення нагальних побутових питань до забезпечення медикаментами та лікуванням. У межах масштабної муніципальної комплексної програми соціального захисту жителів, щороку виділяють кошти на допомогу ветеранам Другої світової  війни. На це у 2021 році в міському бюджеті передбачені понад 400 млн грн: виплати до пам’ятних дат, зубопротезування та сертифікати на ліки, допомога в проведенні капітального ремонту житла, часткова компенсація вартості комунальних послуг. 

 

Голова Довгинцівської ради ветеранів Галина Олійник сказала: «Місто підтримує  ветеранів. Це, дійсно, велика комплексна робота,  до якої залучені всі служби. У будь-якому питанні ми знаходимо щиру увагу  та реальну допомогу. Сьогодні День скорботи і наші ветерани прийшли до братської могили, щоб віддати шану полеглим бойовим товаришам. Для нас такі заходи надзвичайно важливі, і ми вдячні місту за збереження традицій, духовно-патріотичне виховання нашої молоді».  

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: