«Чорний січень»: діаспора азербайджанців Кривого Рогу вшанувала пам’ять полеглих земляків та загиблих у зоні АТО бійців

ПАМ'ЯТЬ
21.01.19 - 15:42

З нагоди річниці Чорного, кривавого січня, діаспора азербайджанців Кривого Рогу вшанувала пам’ять полеглих земляків та загиблих у зоні АТО бійців. Квіти скорботи та жалю до меморіального пам’ятнику поклали учні та батьки недільної азербайджанської школи.

Історичний факт: у ніч з 19 на 20 січня 1990 року Баку штурмувала радянська армія, маючи на меті розгром Народного фронту й утримання влади Компартії в Азербайджані. Операція отримала кодову назву «Удар». Обернулася загибеллю 134 мирних жителів.

«Дуже боляче і прикро. Боляче, адже ми втратили багато мирних мешканців. Люди віддали життя за свободу. А прикро, бо обидва народи жили, немов браття, а потім почали ненавидіти один одного», — ділиться емоціями заступник голови об’єднання конгресу азербайджанців України Ширинов Мохбали Фарух огли.

 

Після цих подій 20 січня в Азербайджані — скорботний день. На Алею Шахідів вшанувати загиблих щороку виходять десятки тисяч людей. Кривий Ріг став домівкою для багатьох корінних азербайджанців. Вони вшановують пам`ять загиблих під час подій «Чорного січня». Шанувати й героїв України, які також поклали своє життя за свободу, — обов’язок кожної людини, переконані учасники акції.

 

«Для нас це дуже важливо. Азербайджанці, які проживають в Україні — люблять її. Є й ті, хто віддали життя за волю та незалежність України, і наше головне завдання, аби діти розуміли й цінували те, що ми сьогодні маємо», — голова об’єднаної діаспори азербайджанців України в м. Кривий Ріг Нагід Зейналов

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: