Чи бути весні, спитаємо в зубастика. 2 лютого відзначають День бабака

ЦІКАВО
02.02.21 - 9:37

Щороку 2 лютого настає веселе свято –  День бабака. Ця традиція походить із США та Канади і є одним із найдивніших звичаїв у світі.

Люди збираються разом, щоб стежити за бабаком, який виходить зі своєї домівки. Всім цікаво знати, чи побачить великий пухнастий гризун свою тінь, бо на основі цього начебто можна спрогнозувати погоду.

 

 

Ще в Древньому Римі 2 лютого будили від зимової сплячки їжачка, і за його поведінкою прогнозували, яким буде прихід весни. Звичай зберігся у західноєвропейських народів, зокрема, у німців.

 

 

Саме німці-переселенці, що оселилися в 1700-х роках у штаті Пенсильванія, привезли з собою звичай будити їжака, щоб дізнатися про зміни в погоді. Щоправда, їжаків у тих краях бракувало, зате жили бабаки, які зиму теж проводять у сплячці.

 

 

Бабаки – родичі білок, ховрахів та бурундуків. Всі ці гризуни належать до родини вивіркових. Харчуються бабаки в основному рослинною їжею – корінням, травою, ягодами, хоча не відмовляються й від комах та черв’яків. 

 

 

Офіційною датою виникнення Дня бабака вважається 2 лютого 1886 року. Тоді в місцевій газеті Панксатоні – міста в штаті Пенсильванія розмістили новину про те, що в День бабака звір не побачив своєї тіні. Панксатонського бабака назвали Великим Філом, і відтоді всі його місцеві наступники мають таке саме ім’я.

 

 

Іноді бабак просинається сам, але зазвичай його доводиться будити. Якщо сонце світить яскраво – бабак бачить свою тінь, лякається й знову ховається у хатинку. Це означає, що в найближчі шість тижнів слід очікувати зимових холодів. Якщо похмуро й тіні немає, тварина залишається прогулятися надворі – отже, не за горами весняне тепло.

 

 

Цікаві факти

 

 

Згідно з українськими традиціями, бабак прокидається від зимової сплячки на свято Явдохи (14 березня). Далі бабак виходить з нори, тричі свистить, а потім знову лягає на другий бік і так спить аж до Благовіщення. Люди виходили в поле, особливо в степовій Україні, щоб почути свист бабака.

 

 

В Україні є двоє бабаків-«метеорологів»: слобожанський Тимко і галицький Мишко.

 

 

Точність прогнозування погоди бабаками невисока, зокрема, Панксатонський Філ «вгадує» в 40% випадків.

 

 

Розмір цих гризунів коливається залежно від виду. З голови до кінчика хвоста  їхній зріст від 40 до 85 сантиметрів, а важать тварини від 3 до 10 кілограмів. 

 

 

У природі бабаки живуть близько 6 років, в неволі в хороших умовах – до 14 років. Вік Філа не оголошується – за легендою, він щороку споживає спеціальний еліксир, який кожного разу продовжує йому життя на 7 років.

 

Нори бабаків мають складну будову, вони складаються з кількох «кімнат» різного призначення – спальні, дитячої, комори, туалетної кімнати.

 

Джерела: НВ, Day Today. Фото з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: