Чи має право працедавець примушувати працівників до відпустки без збереження заробітної плати?

АКТУАЛЬНО
08.09.21 - 10:20

Чи може працедавець примушувати своїх працівників писати заяву про відпустку без збереження заробітної плати? Актуальне питання прокоментували у департаменті соцполітики міськвиконкому.

Згідно з нормами законодавства, надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати здійснюється в інтересах саме працівників (статті 25, 26 Закону України "Про відпустки", ст. 84 Кодекс законів про працю України) за їх бажанням, а не з ініціативи роботодавця.

 

Будь-які форми тиску на працівника з метою змусити написати його заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати є протиправними!

 

Згідно зі ст.19 Конституції України, правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Також відповідно до ст.60 Конституції, ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За видачу і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність. Стаття 68 Конституції України встановлює обов'язок кожного неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

 

У разі порушення законодавства про працю, громадяни мають право звернутися зі скаргою до профспілки, Державної служби України з питань праці, із позовом до суду.

Якщо примус приймає крайні форми: загрози життю і здоров'ю, репутації або власності, слід негайно повідомляти на номер скороченого екстреного виклику "102" до оператора Call-центру Національної поліції.

 

Відповідальність працедавця за примус до написання заяви про надання відпустки без збереження заробітної плати може бути не тільки дисциплінарною і адміністративною, але й кримінальною.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: