Чимало українців не роблять щеплення проти ковіду, бо думають, що мають протипоказання

ЗДОРОВ'Я
27.09.21 - 11:54

В Україні під час карантинних обмежень для вакцинованих громадян передбачені певні послаблення. А людям, у яких є медичний відвід і реальні протипоказання для вакцинації, видається відповідна спеціальна медична довідка, яка свідчить, що цим пацієнтам не можна робити щеплення.

Чимало українців не роблять щеплення проти ковіду не тому, що не вірять в його ефективність, а через переконання в тому, що мають протипоказання за станом здоров'я.

 

Про це розповів в інтерв'ю "РБК-Україна" головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

 

"Я би хотів зазначити, що не треба плутати деякі поняття. В українському законодавстві є лише один термін – абсолютні медичні протипоказання. Це медичні стани, при яких людина не може отримати вакцинацію. Це менше одного відсотка людей. Більшість вважає, що має якісь медичні протипоказання. Але під час консультації у свого лікаря їх переконують, що той стан, який у них є, не є медичним відводом до вакцинації від коронавірусу", - пояснив головний санлікар.

 

Кузін навів приклад серцево-судинних хвороб і зауважив, що це не протипоказання, а, навпаки, показання для проведення вакцинації. Адже, за його словами, людина, яка має важкі супутні хвороби, потенційно в тяжчій формі переносить коронавірус.

 

Крім того, заступник голови МОЗ додав, що перелік абсолютних медичних протипоказань є затвердженим, але він буде відрізнятися індивідуально, і це буде оцінюватися сімейним лікарем. Тому назвати якісь універсальні п'ять - шість протипоказань неможливо, тому що вони доволі залежать від стану кожної конкретної людини. Загальні ж протипоказання, нагадав Кузін, до кожної вакцини зазначені в інструкції.

 

"Варто розуміти, що залежно від перебігу тієї чи іншої хвороби вона може стати абсолютним медичним протипоказанням. Це також залежить від типу вакцини, від віку, від анамнезу алергічних реакцій, чи була людина вакцинована взагалі, як вона перенесла перше щеплення, якщо таке було. З одного боку, перелік абсолютних медичних протипоказань є затвердженим, але він від людини до людини буде відрізнятися, і це буде оцінюватися лікарем", - підсумував він.

 

Раніше у МОЗ повідомили, що в Україні за останні три місяці переважна більшість госпіталізованих із коронавірусом були без щеплення. Таких пацієнтів 98,1%.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: