Де бебі-бум? Криворіжці одружуються, але народжувати не поспішають

СОЦІУМ
17.08.20 - 15:58

Науковці б’ють на сполох. Коефіцієнт народжуваності у світі стрімко падає. Це означає, що майже у кожній країні до кінця століття кількість населення зменшиться. А яка ситуація в нашому місті?

Зараз в Україні, і в Кривому Розі зокрема, звичайною нормою є одна-дві дитини на сім’ю. Але навіть попри такі показники, з 2011 року зафіксовано скорочення населення, констатують фахівці. 

 

 

«У 2011 році по Україні коефіцієнт був 11,4, у Кривому Розі - близько 11. Ми мали на той час більше ніж 9 000 пологів, прийнятих в акушерських стаціонарах міста. Поступово за 9 років йде зниження цього показника, і вже на 2019 рік маємо по Україні показник 7,4, по Кривому Рогу – 7,0», - каже  Тетяна Желязкова, головний спеціаліст міського управління охорони здоров’я.

 

Причини такого невтішного прогнозу різні, насамперед - перевищення рівня смертності над рівнем народжуваності. Щоб криворізькі жінки мали належні умови для пологів, у місті працюють 3 акушерні стаціонари з сучасними перинатальними технологіями. 

 

«Криворізький перинатальний центр надає допомогу жінкам з важкими патологіями. Наприклад, 7 міськлікарня має таку функцію як респіраторний центр. Там навіть зараз надають допомогу вагітним жінкам з коронавірусом. За період пандемії, 3 вагітні жінки у нас одужали і зараз вже перебувають вдома після лікування», - коментує Тетяна Желязкова.

 

Карантин та вимушена ізоляція також не збільшили кількість шлюбів. Але з послабленням карантину криворіжці активізувалися, запевняють працівники РАЦСу. 

 

«За подібний період, з січня до серпня 2019, було зареєстровано 2115 шлюбів у Кривому Розі, у 2020 році – 1606. Дуже багато заяв подають на реєстрацію шлюбів. Думаю, до кінця року ми будемо мати більший показник ніж торік», - ділиться статистикою Олена Ельтерман, начальник Покровського райвідділу ДРАЦС у Кривому Розі.

 

Цьогоріч медики все ж констатують збільшення звернень сімейних пар в лікарні з приводу вагітності. Тому бебі-буму в щасливих родинах – бути, впевнені лікарі. 

 

«У нас навіть з'явилася невелика тенденція до збільшення кількості пологів. Ми раді бачити кожну вагітну, яка хоче народити в нашому закладі. Треба лише приїхати з карткою, і ми завжди допоможемо, з великою радістю», - наголошує Олег Ганєв, медичний директор 1-го пологового будинку.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: