Дефіцитні апарати ШВЛ: яка ситуація по Кривому Рогу і країні?

АКТУАЛЬНО
26.03.20 - 14:15

У зв’язку з поширенням коронавірусу, дедалі більше держав відчувають гострий брак апаратів штучної вентиляції легень. Криворізькі медзаклади нині мають на озброєнні 104 апарати ШВЛ. Ще 22 апарати перебувають на техобслуговуванні.

З резервного фонду наше місто виділило додатково 50 млн грн на придбання ще 24 апаратів, кисневих концентратів, масок, респіраторів, захисних костюмів та технічне обслуговування апаратів ШВЛ.

За словами начальника управління охорони здоров'я Костянтина Мурашка, у разі потреби, обладнання з інших лікарень частково перенесуть до інфекційної. З резервного фонду виділені 1,5 млн гривень, щоб полагодити зламане обладнання. В інфекційній лікарні є киснева станція і забезпечене підведення кисню в 15 точок.

 

Як пишуть світові ЗМІ, європейські виробники апаратів ШВЛ зараз перевантажені замовленнями, змушені відмовлятися від іноземних замовників, працюючи виключно на свій уряд.

В Італії – країні з найбільшою кількістю смертей від коронавірусу, лікарям через брак цих апаратів доводилося обирати між тим, кого до них підключати, а кого ні.

ШВЛ відіграють важливу роль у порятунку тяжко хворих. Одне з ускладнень захворювання, яке може привести до смерті, – неможливість самостійно дихати. Тож для забезпечення достатнього надходження кисню людину підключають до апарату ШВЛ.

 

В Україні нині є понад 3 500 таких апаратів, - повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

«Близько 400 апаратів є у відділеннях інтенсивної терапії інфекційних лікарень. Близько 3 500 - у відділеннях, які можуть використовуватися для надання реанімаційної допомоги хворим на коронавірусну хворобу. Значна кількість апаратів ШВЛ - в операційних, де проводили планові операції», – сказав Ляшко.

 

Варто зазначити, що далеко не всі інфіковані на коронавірус потребують цих апаратів. У китайському місті Ухань близько 5% госпіталізованих потребували інтенсивної терапії, і лише 2,3% – підключення до ШВЛ.

 

За матеріалами Радіо Свобода.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: