Дніпропетровщина – лідер за кількістю самогубств у 2020 році. Чому?

СОЦІУМ
30.01.21 - 10:03

У 2020 році наклали на себе руки 7 654 українці, найбільше з них – мешканці Дніпропетровщини.

Пандемія Covid-19 у 2020 році змінила життя більшості людей у всьому світі. Українцям також довелось пристосовувати свої звички до умов карантину. Дехто залишився без роботи, а дехто і втратив близьких.

Та даними МВС, суїцидів у 2020 році було навіть дещо менше ніж роком раніше — 7 654 проти 7 730 у 2019-му.

Втім, психологи кажуть, що соціально-економічні чинники пандемії, безперечно, торік були серед причин самогубств.

У 2020 році найбільше людей покінчили з життям у Дніпропетровській області (745 випадків), найменше — в Тернопільській (108).

 

У Харківській області наклали на себе руки 597 людей, в Одеській — 523, у Запорізькій — 500, у Київській — 461, в Донецькій — 450. Згідно з інформацією Міністерства внутрішніх справ, у східних регіонах країни сталося більше самогубств ніж у західних.  

 

 

Наприклад, у Львівській області скоїли суїцид 272 особи, в Івано-Франківській — 190, у Закарпатській — 165, у Чернівецькій — 111. 

 

 

На інфографіці нижче зелені стрілки вказують на зменшення кількості випадків, червоні — на збільшення.

 

 

Психологиня Аліна Даневич каже, що на психічний та емоційний стани українців вплинула пандемія коронавірусу. За її словами, великі економічні кризи спричиняють спалах самогубств.

 

 

Даневич наголосила: війна на Донбасі також викликає стресовий стан «катастрофічного масштабу». Саме тому, у східних областях більше людей звели рахунки з життям.

 

 

«Необхідність кинути все нажите і переїхати в невідомість… Спочатку людина, ймовірніше, мобілізується, щоб вижити. Проте з часом на тлі хронічного виснаження нервової системи ризик самогубств, на жаль, зростає», — зазначила вона.  

 

 

Психологиня радить використовувати «коло ресурсів», щоб покращити психічний стан. До нього відносяться спорт, прогулянки, смачна їжа, кіно, книжки тощо. Тобто час від часу потрібно займатися тим, що надає сил рухатись далі.  

 

 

«Депресія — важке захворювання. Якщо у вас погіршений настрій два тижні чи більше, немає сил на звичні справи, тоді звертайтеся до фахівців — психотерапевтів та психіатрів. Це може врятувати вам життя», — наголосила Даневич.

 

 

Клінічна депресія та постійні стреси здатні погіршити імунітет, запевняє фахівець з імунології Борис Донськой.

 

 

«В організмі людини все взаємопов’язано. Якщо у людини клінічна депресія, вона починає вести інший спосіб життя, режим харчування. Це все вторинно впливає на всі системи і органи, зокрема й на імунітет. Стрес впливає негативно на настрій, травлення, серцево-судинну систему, оскільки активність людини різко зменшується», — зауважує Донськой.

 

 

Джерело - Chas News. Фото на прев’ю з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: