До затриманого в Криму журналіста з Кривого Рогу Владислава Єсипенка не пускають адвоката

РЕЗОНАНС
17.03.21 - 13:39

Стало відомо, що затриманому в Криму українському журналісту-фрілансеру, позаштатному кореспонденту "Радіо Свобода (Крим реалії) Владиславу Єсипенку інкримінують ч.1. ст. 223-1 Кримінального кодексу Росії (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження) та незаконне виготовлення боєприпасів).

Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років. Нашому земляку обрали запобіжний захід у вигляді арешту до 11 травня.

 

Заарештований ФСБ Владислав Єсипенко - уродженець Кривого Рогу. Його затримали разом з мешканкою Алушти Єлизаветою Павленко після того, як вони поклали квіти до пам'ятника Шевченку. 10 березня вони перестали виходити на зв'язок. Дружина журналіста Катерина повідомила про це прокуратуру.

 

Як стало відомо Крим.Реалії, криворіжця затримали на Ангарському перевалі співробітники ФСБ Росії в масках. Єлизавету Павленко відвезли додому, де провели обшук, який тривав понад вісім годин. Російські спецслужби вилучили техніку та особисті речі. Владислава Єсипенка відвезли в невідомому напрямку. Станом на ранок 12 березня, журналіст перебував в ІТТ Сімферополя.

 

У ФСБ Росії заявили, що Владиславу Єсипенку інкримінують збір інформації «в інтересах спецслужб України», зокрема Служби зовнішньої розвідки. Як стверджують у ФСБ, Єсипенко «здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму». У ФСБ стверджують, що українець нібито повідомив, що збирав інформацію «в інтересах спецслужб України за завданням офіцера чинного резерву 8-го відділу 5-го департаменту СЗР України полковника Кравчука В.А., а саморобний вибуховий пристрій, за його рекомендацією, зберігав в автомобілі для забезпечення власної безпеки».

 

Тим часом, Служба зовнішньої розвідки України, у відповіді на запит проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, заявила, що «не коментує провокації російських спецслужб».

 

Прокуратура АРК повідомила, що українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом затримання й арешту в окупованому Криму Єсипенка, який був позаштатним співробітником Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії). 

 

«Під процесуальним керівництвом прокуратури автономії розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі співробітника Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) на території тимчасово окупованого півострова. Дії окупаційних «правоохоронців» кваліфіковано за ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі)», – йдеться в повідомленні відомства.

 

Правозахисники заявили, що затриманому досі не дають доступу до незалежного адвоката, і закликали звільнити його. У Національній спілці журналістів України теж закликали до негайного звільнення Єсипенка і підкреслили, що журналістська діяльність не є шпигунством.

 

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай засудив арешт фрілансера і закликав до його звільнення.

«У той час, коли Кремль застосовує переслідування і залякування проти будь-якого можливого альтернативного голосу в анексованому Росією Криму, нещодавнє затримання Владислава Єсипенка, фрілансера української служби Радіо Свобода, викликає тривогу. Українця слід негайно звільнити, щоб він міг возз'єднатися з сім'єю», – заявив Джеймі Флай.

 

«Інформація ФСБ РФ щодо нібито викриття розвідувальної діяльності українських спецслужб на території окупованої АР Крим має на меті створення відповідного фону для проведення 17 березня ініційованого РФ неформального засідання Радбезу ООН з кримської проблематики. Така пропагандистська акція напередодні роковин окупації Криму – це зручний привід для відволікання уваги населення від численних внутрішніх проблем півострова», – впевнені у СЗР.

 

Джерело - Радіо Свобода.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: