Дороги важливіші за кисень? Куди витрачають "коронавірусні' гроші?

АКТУАЛЬНО
18.11.20 - 14:46

З "коронавірусного" фонду витратили вже 39 мільярдів гривень (59% від загальної суми). Найбільше - на будівництво доріг (це втричі більше ніж на охорону здоров'я).

Нагадаємо, 3 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до Закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з якими був створений спецфонд по боротьбі з коронавірусом обсягом 64,7 мільярда гривень.

 

Як повідомило Міністерство фінансів, станом на 6 листопада 2020 року, з фонду боротьби з COVID-19 вже витрачено 39 мільярдів гривень - 59% від загальної суми.

 

Згідно з даними Мінфіну, кошти фонду були розподілені таким чином:

 

на стимулювання економіки - 32,6 млрд грн; 

 

із них 31,5 млрд грн - на ремонт і реконструкцію доріг;

 

на соцзахист - 11,7 млрд грн;

 

на забезпечення правопорядку - 2,7 млрд грн;

 

на освіту - 0,1 млрд грн.

 

на охорону здоров’я використано 6,6 млрд грн з 16,3 млрд грн передбачених коштів, або 40%. З Фонду передбачено виділення 100 млн грн на закупівлю апаратів ШВЛ, з яких використано 42 млн грн. Майже 3 млрд грн передбачено на забезпечення лабораторій МОЗ та закупівлю засобів індивідуального захисту для працівників закладів охорони здоров’я, з яких наразі використано 709,7 млн грн.

На соціальний захист - 9,3 млрд грн.

На субвенцію місцевим бюджетам для забезпечення лікарень киснем спрямовано 571 млн грн. Також на підвищення надбавок і доплат медичним працівникам витрачено 3,2 млрд грн з передбачених 6 млрд грн.

 

Дані Мінфіну станом на 13.11.2020 року на фото нижче:

 

 

Учора комітет Верховної Ради з питань бюджету ухвалив рішення щодо виділення понад 2 млрд гривень із Фонду боротьби з Covid-19 на придбання експрестестів – 1 мільярд гривень, забезпечення киснем ліжок у стаціонарах всіх областей – додаткова субвенція у розмірі 896 мільйонів гривень.

Як такий розподіл пояснює влада? 

 

У жовтні в інтерв'ю президент Зеленський пояснив, чому не всі кошти з коронавірусного фонду спрямовують на боротьбу з Covid-19. Він зауважив, що Covid-фонд складається не з окремо наданих грошей, а з коштів державного бюджету, які раніше виділялись на різні програми, але їхня реалізація була тимчасово зупинена через епідемію. 

"Спорт, культура, інфраструктура, лікарні. Всі ці програми ми заблокували, бо був локдаун, але тимчасово, тому що життя продовжується. Треба відновлювати життя, відновлювати і будувати країну", - заявив тоді глава держави.

 

А за словами очільника уряду Шмигаля, кошти на дороги виділили, аби "подолати економічні наслідки пандемії". 

 

Як ми писали, станом на початок жовтня, з "коронавірусного" фонду витратили 25 млрд, але не закупили жодного апарату ШВЛ. Разом з тим, 28 жовтня Кабмін схвалив постанову щодо використання коштів із коронавірусного фонду для виробництва патріотичних серіалів. 

Нагадаємо, днями в одній із районних лікарень Київщини помер чоловік, який віддав свій кисень хворому на коронавірус синові. Через нестачу кисню в лікарні, кожному з них його давали всього на 15 хвилин.

 

Джерела ТСН, Мінфін. Фото на прев’ю з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: