Другий випадок ботулізму. У Кривому Розі чоловік отруївся в’яленою рибою

ЗДОРОВ'Я
19.11.19 - 17:40

У Кривому Розі стався вже другий випадок захворювання на ботулізм за рік. Минулі два роки захворювання не вражало криворіжців. У 2016-му випадок був лише один. Джерело інфекції вже традиційно – риба.

Копчена або в’ялена риба сумнівного виробництва – це великий ризик захворіти на ботулізм. Хвороба уражає мімічну мускулатуру, міжреберні м’язи та діафрагму. У результаті може спричинили параліч дихального центру та смерть.

 

«У місті зареєстровано вже другий у цьому році випадок захворювання на ботулізм. Важкий випадок, постраждалий перебуває у відділенні інтенсивної терапії та анестезіології в інфекційній лікарні. Причиною захворювання стало вживання риби. Цей чоловік придбав карася охолодженого на стихійному ринку Довгинцевого, а вдома спочатку засолив, а потім в’ялив», – зазначила лікар з гігієни харчування Криворізького міського управління охорони здоров’я Тетяна Семенова.

 

Ключовим чинником отруєння є й домашній спосіб приготування.

 

«Тому що цей процес відбувається з порушенням технологій приготування. Крім того, у цьому випадку риба була непатрана, з нутрощами та головою, і звичайно, було порушено процес приготування. Це призвело до того, що в рибі міг бути токсин ботулічної палички, який і став причиною захворювання», – зауважила Тетяна Семенова.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: