Екологія впливає на психіку? Через забруднене повітря люди частіше скоюють самогубства

ДУМКА
20.12.19 - 9:01

Через забруднене повітря люди можуть частіше страждати від депресії та вчиняти самогубство. - Громадське.

Про це йдеться в новому дослідженні, де аналізують доступні за останні 40 років дані про забруднення повітря в різних країнах світу та статистику людей, які страждають від депресії або скоїли самогубство, повідомляє The Guardian.

 

«Ми показали, що забруднення повітря може спричиняти суттєву шкоду нашому здоров’ю, через що очищення повітря, яким ми дихаємо, стає ще більш нагальним питанням», — говорить керівниця групи дослідників, які провели аналіз, професорка Університетського коледжу Лондона Ізобел Брейтвейт.

 

Слід зауважити, що безпосереднього механізму появи депресії чи схильностей до суїциду в людей через забруднене повітря дослідники не встановили.

 

Автори визнають, що причинно-наслідковий зв’язок між цими явищами ще належить встановити.

 

«Відомо, що найменші часточки з брудного повітря можуть потрапляти в наш мозок через кровоносну систему й ніс. Крім того, забруднення повітря було визнано однією з причин зростання запалень мозку, пошкоджень нейронів та змін у виробництві гормону стресу. І це пов’язали з незадовільним психічним здоров’ям», — пояснює Брейтвейт.

 

Дослідження рекомендує знизити шкідливі викиди в повітря до рівня, запровадженого в країнах ЄС. Це може запобігти виникненню депресії в мільйонів людей по всьому світу.

 

Раніше науковці з Массачусетської лікарні виявили зв'язок між фізичною активністю та депресією: щоденні фізичні вправи по 35 хвилин знижують імовірність виникнення депресії, зокрема у тих людей, які мають генетичну схильність до психічних захворювань.

 

Нагадаємо, останнім часом почастішали випадки, коли криворіжці вчиняли спроби вкоротити собі віку.

 

У червні з вікна «тисячки» вистрибнув 28-річний пацієнт. Молодий чоловік отримав тілесні ушкодження.

 

У жовтні в двох районах міста сталися суїциди. У Довгинцівському районі ввечері вистрибнув з вікна будинку по вулиці Промисловій літній чоловік, а в Металургійному - у квартирі повісилася жінка.

 

Наприкінці жовтня поліція Кривого Рогу відкрила кримінальну справу за фактом падіння чоловіка з четвертого поверху, класифікувавши її за ч. 1 ст. 120 Кримінального кодексу України «Доведення до самогубства».

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: