Екзамени в СІЗО та зарахування мовних сертифікатів: українські школярі по-новому складатимуть ДПА

ОСВІТА
25.01.19 - 13:07

На 2019 рік МОН розширило можливості учнів під час проходження державної підсумкової атестації (ДПА). Це, насамперед, стосується зарахування сертифікатів міжнародних мовних іспитів, проходження атестації тими, хто перебуває в СІЗО, та перескладання ДПА учнями коледжів і технікумів. Новий Порядок був затверджений та набув чинності сьогодні, 25 січня поточного року. — МОН України.

 
Серед основних змін — можливість зараховувати як оцінку за ДПА сертифікати або дипломи міжнародного мовного іспиту з іноземної мови отримають не тільки учні 11-х, а й 9-х класів.

 

12 балів за такий іспит отримають дев’ятикласники за наявності сертифіката або диплома, що підтверджує рівень володіння мовою А2 і вище, а для класів із поглибленим вивченням — В1 і вище. Для випускників рівень володіння мовою має бути В1 і вище, а для класів із поглибленим вивченням — В2 і вище.

 

Право проходити ДПА з цього року отримали учні, які перебувають у слідчих ізоляторах під час досудового слідства. У цьому випадку проведення атестації забезпечуватиме закріплений за СІЗО заклад освіти.

 

Перескласти цього року ДПА у формі ЗНО зможуть студенти за кваліфікацією «Молодший спеціаліст», що 2018-го отримали незадовільну оцінку за результатами атестації (1–3 бали). Мова про тих, хто після 9-го класу отримує фах у закладі професійної або вищої освіти й одночасно закінчує здобуття повної загальної середньої освіти.

 

Загалом ДПА у 2019 складатимуть учні 4, 9, 11 класів та студенти, які навчаються в профтехучилищах та технікумах.

 

У Порядку також передбачено, що учні, які проживають на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу чи лінії зіткнення й не здобувають загальну середню освіту в школах на підконтрольній Україні території, можуть пройти атестацію екстерном у закладах освіти, рекомендованих органами управління у сфері освіти. Окрім цього, такі учні можуть пройти атестацію в межах спрощеного вступу через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: