Електронна прописка. Зареєструвати нове місце проживання можна буде в "Дії" 

ОФІЦІЙНО
05.11.21 - 15:07

Верховна Рада ухвалила закон про зміну місця реєстрації. Відтепер «прописку» можна буде змінити онлайн на порталі "Дія". За відповідне рішення проголосували 238 народних депутатів.

Штамп у паспорті та паперовий додаток до ID-картки тепер залишаться в минулому. 

 

Територіальні громади зможуть вести реєстри в електронному форматі. Тому послуга з реєстрації місця проживання онлайн буде доступною по всій Україні.

 

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив, що українці просто у застосунку або на порталі Дія зможуть зазначити адресу, за якою фактично проживають, та отримати підтвердження від власника житла. За його словами, подану заявку опрацюють приблизно за добу.

 

Крім того, більше не доведеться особисто йти до військкомату для отримання прописки, оскільки електронні реєстри забезпечать передачу даних.

 

Також, згідно з законом, соціальні та медичні державні послуги можна буде отримати без прив’язки до місця реєстрації. Оформити пенсію, документи або отримати медичну допомогу можна буде там, де проживає людина, а не там, де вона прописана.

 

Але місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло, а тільки повідомлятиме державу про вашу фактичну адресу.

 

Зараз послуга працює в 7 містах в експериментальному форматі і скоро буде доступна всім.

 

 

Джерело: Факти, Українська правда

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: