Газовий зашморг: чому різні тарифи в регіонах і скільки платитимуть криворіжці?

КОМУНАЛКА
12.06.19 - 11:12

Як ми повідомляли, з травня у кожній області України діє власний тариф на газ.

Нагадаємо, уряд вимагав від НАК "Нафтогазу України", щоб у травні тариф на газ для домогосподарств не перевищував 8247 грн за 1000 куб. м. (включаючи всі податки). Такою мала бути кінцева ціна для побутових споживачів. - Сегодня.

 

 

За фактом же в деяких областях жителі платили минулого місяця і по 8,3, і по 8,4 грн за кубометр. Найдорожче довелося платити жителям Миколаївської області, для яких у травні діяв тариф 8,43293 грн за кубометр. 

 

Чому ціни різні в регіонах?

 

Відповідь на це питання – в рішенні НКРЕКУ ввести з 1 травня тариф на транспортування газу, який залежить від необхідної (замовленої) потужності.

Раніше діяв фіксований тариф на транспортування і розподіл газу. Ці гроші отримували дочірня компанія "Нафтогазу" – АТ "Укртрансгаз" – і газорозподільні компанії в регіонах.

Тепер же вийшло, що в кожному регіоні ціна різна, оскільки стан і конфігурація газотранспортних систем неоднакові в усіх областях.

 

"В одному регіоні газорозподільні мережі мають протяжність 50 км, а в іншому – 100 км. Утримувати 100 км дорожче, ніж 50. Десь мережі можуть перебувати в нормальному стані, а десь – у поганому. Ці витрати і будуть закладатися в тариф на доставку", – пояснює експерт "Реанімаційного пакету реформ" Святослав Павлюк.

 

Однак такі ціни протрималися всього місяць, а з 1 червня вони знову підвищилися.

 

Як повідомляли в Асоціації газового ринку України, це передбачено проектами додаткових угод, які "Нафтогаз України" розіслав постачальникам зі спеціальними зобов'язаннями (тобто тим, які постачають газ населенню).

 

Відповідно до цих документів, оптова ціна газу для потреб побутових споживачів за червень становить 6299 грн за тисячу кубометрів, а кінцева ціна для споживача повинна була складати – за старою формулою – 8627,01 грн. Тобто навіть вище ніж було в квітні (8548,92 грн за тисячу "кубів").

 

Тарифи на газ в травні і червні для різних областей України представлені в таблиці:

 

 

Скільки коштуватиме газ восени?

Населення України сьогодні потроху починають привчати до того, що тариф на газ залежатиме від цін на світових ринках. Таке нововведення, нагадаємо, за умовами угоди з МВФ, нас очікує з січня 2020 року.

 

В Україні ж ціни на газ прив'язані до цін спотового ринку, які набагато вище, ніж за середньостроковими і довгостроковими контрактами, і надто мінливі.

 

У теплу пору року, коли потреба в ньому мінімальна, газ в Україні коштує дешево. А ближче до опалювального сезону тарифи починають зростати.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: