Готуйте гаманці! У 2022-му році для українців збільшать тарифи на доставку газу та воду

КОМУНАЛКА
29.12.21 - 9:30

В Україні у 2022 році збільшать тарифи на доставку газу та воду. Крім того, після закінчення опалювального сезону переглянуть вартість електроенергії та газу.

Зростання вартості комунальних послуг залежить від ситуації на світових ринках, інфляції, вартості ремонту та розміру зарплат в Україні. Наприклад, після подорожчання газу на 10% приблизно на 7% можуть подорожчати опалення та гаряча вода.

 

Збільшиться абонплата за газ. З 1 січня в Україні збільшать розмір абонплати на газ. Вона залежить від обсягів споживання блакитного палива за газовий рік (з жовтня минулого року до жовтня поточного) та тарифу. Тариф уже вирішили переглянути. Наприклад, для "Миколаївгаз" та "Харківгаз" з 2,148 до 2,388 грн.

 

Вартість газу та електроенергії можуть підвищити після закінчення опалювального сезону. Скільки коштуватиме струм і газ із травня 2022-го, досі не відомо, проте при цьому, з огляду на ситуацію на енергетичному ринку, зростання цін цілком можливе.

 

Вода подорожчає. Відповідний документ опублікували на сайті НКРЕКП. Рішення збільшити тарифи ухвалили через цілу низку чинників. Наприклад, для водоканалів підвищили тарифи на електроенергію, більше доводиться витрачати на теплоенергію, а також для технологічних потреб необхідно використовувати газ, ціна якого значно зросла.

 

Як ми писали, у "Кривбасводоканалі" розрахунки тарифів на централізоване водопостачання пропонують на рівні 16,248 грн./м3 з ПДВ, на централізоване водовідведення – 17,796 грн./м3 з ПДВ. Для споживачів, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання, тобто підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства (сільські ради), які купують воду у ліцензіата НКРЕКП, тариф пропонують на рівні 6,828 грн./м3 з ПДВ. Для споживачів, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водовідведення, які передають стоки у мережі та споруди ліцензіата НКРЕКП, тариф пропонують на рівні 5,652 грн./м3 з ПДВ.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: