Хто «проти» червоного пилу, а хто «за»: підсумки сьогоднішнього голосування у міськраді

ВАЖЛИВО
15.11.21 - 13:41

Депутати міськради від Блоку Вілкула, ОПЗЖ та інших фракцій сьогодні підтримали петицію криворіжців, обурених роботою кар'єрів у центрі міста. Не підтримали звернення криворіжців депутати від «Слуги народу».

У результаті діяльності компаній «Рудомайн» та «УГК», вулиці та будинки людей у ​​Саксаганському, Металургійному й Центрально-Міському районах системно вкривають десятки тонн викидів. У петиції дорослі й діти скаржаться на напади алергії, респіраторні та пульмонологічні захворювання, загострення хронічних хвороб.

 

 

На сьогоднішньому позачерговому засіданні криворізької міської ради депутати розглянули кілька петицій, серед яких дві практично протилежні, але стосуються одного питання – діяльності компаній «Рудомайн» та «Української гірничодобувної компанії», які розробляють «Південний» та «Північний» кар'єри в центрі міста. Розробка кар'єрів ведеться в обхід думки та рішень міської ради, як має бути згідно з законом, а на підставі одержаних підприємствами дозволів від Міністерства екології, інших центральних відомств та Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної держадміністрації.

 

Світлана Охотнікова, начальниця управління екології виконкому Криворізької міської ради пояснила: «Питання петиції складні та не зовсім у компетенції Криворізької міської ради. Спеціальні дозволи на користування надрами Північного та Південного кар'єрів видано Державною службою геології та надр України. Цілісний майновий комплекс передано в оренду Фондом Державного майна України. Дозволи на викиди видано Департаментом екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації та Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України. Позитивні висновки щодо оцінки впливу на довкілля запланованої діяльності кар'єрів видано Міністерством захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України. Кордони санітарно-захисних зон кар'єрів Північний та Південний встановлені Державною службою України з безпеки харчових продуктів та захисту споживачів. Державна екологічна інспекція та Держпродслужба не підпорядковуються Криворізькій міській раді. Наші можливості та повноваження значно обмежені чинними законами України. Але ми завжди захищаємо інтереси мешканців нашого міста і тому пропонуємо створити робочу групу зі спеціалістів виконкому, екологічної інспекції, Держпродспоживслужби, депутатів міської ради з обов'язковим залученням автора петиції, представників громадських організацій та підприємств «Рудомайн» та «Українська гірничодобувна компанія» та вирішити підняті у петиції питання».

 

Депутатка Ірина Цепкова наголосила: «Ми підтримуємо цю петицію, бо це реальна проблема, яка стосується далеко не тисячі людей, які підписали звернення, а десятків тисяч криворіжців. Ті, хто дозволи видає, червоним пилом не дихають, він у них у легенях не осідає. Ми підтримуємо криворіжців».

 

В.о. міського голови Юрій Вілкул резюмував обговорення: «Треба захистити інтереси людей. Якщо депутати проголосують за петицію, я створюю робочу групу, і вона має діяти швидко».

 

Петицію криворіжців та позицію в.о. міського голови підтримали 28 депутатів різних фракцій, окрім «Слуги народу».

Щодо іншої петиції – на захист підприємств, поданої представником «Слуг» Володимиром Дубініним, то вона викликала гарячі обговорення у залі.

 

Зокрема, депутатка Вікторія Третяк сказала: «Компанії «Рудомайн» явно надає протекцію «Слуга народу». У народі кажуть простіше – «кришує». Ось і автор петиції на її підтримку, Володимир Дубінін, теж депутат із «Слуги народу». Їхні інтереси всім зрозумілі. Але сама їхня петиція якась незрозуміла і дурна. Зокрема просять захистити «Рудомайн» від блогерів. А чому не від інопланетян? Як це може зробити міська рада?»

 

У підсумку, петицію, яка захищала інтереси підприємств-забруднювачів, більшість депутатів не підтримала.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: