Хто став переможцем XXVІ Відкритого фестивалю "Душі криниця", який відбувся у Кривому Розі?

КУЛЬТУРА
17.01.22 - 10:56

У Кривому Розі підбили підсумки XXVІ Відкритого фестивалю «Мистецьке свято "Душі криниця". Завдяки підтримці, яку сфера культури міста отримує від криворізької влади, наші фестивалі та конкурси приваблюють митців та творчі колективи з різних регіонів.

Цьогоріч у фестивалі «Мистецьке свято «Душі криниця»» взяли участь більше 280 конкурсантів із 5 областей України. Глядачам, шанувальникам та журі представили понад 80 номерів у 7 номінаціях: вокальні ансамблі, інструментальний жанр, фольклорні гурти, солісти, хорові колективи тощо.

 

16 січня відбувся гала-концерт фестивалю, якому передували народні гуляння «Свято зими». Для керівників творчих колективів закладів культури Кривого Рогу провів майстер-клас з народного вокально-хорового мистецтва професор Київського національного університету культури і мистецтв, секретар Національної Всеукраїнської музичної спілки Петро Андрійчук.

 

Від імені в.о. міського голови-секретаря міськради Юрія Вілкула, учасників XXVІ Фестивалю привітав заступник міського голови Кривого Рогу Сергій Мілютін.

 

Він зазначив: «Вже з перших днів нового року Кривий Ріг знову стає одним із культурних центрів України. У цьому святі взяли участь творчі колективи з Київської, Вінницької, Харківської, Луганської та Дніпропетровської областей. Це дуже важливо, що принципова позиція очільника міста Юрія Вілкула в тому, що наше місто, на відміну від інших регіонів, продовжує фінансувати культуру. Це стосується і підтримки палаців культури, театрів, творчих колективів і т.д. Ми робимо все для того, щоб у Кривому Розі люди мали можливість займатися творчістю. Ви бачите, що це цінується і в інших регіонах, адже такий високий рівень, як у Кривому Розі, по пальцях можна перерахувати, де ще є в Україні».

 

Гран-прі фестивалю виборов Криворізький народний аматорський колектив «Фольклорно-етнографічний ансамбль «Жартівниці».

Дипломи першого ступеня в різних номінаціях отримали: Котляр Артем; Зуєнко Анастасія;  Коваленко Валерія; Галайко Ольга; Чайка Олександр; Річчо Роберто; Синжеряк Георгій; дует гітаристів - Трофімов Богдан і Ляшенко Микита; Левицький Владислав; Вокальний ансамбль «Мрія»; Зразковий фольклорний колектив «Жайворонок»; Зразковий аматорський ансамбль української пісні «Ожина»; Народний хор «Слобожани».

 

Дипломи другого ступеня: Гуцул Марія; Зигало Єлізавета; Бєкєтова Раїса; Вокальний ансамбль «Мереживо»; Народний вокально-інструментальний ансамбль «Фобос»; Народний вокальний аматорський ансамбль ветеранів «Рідні наспіви»; Народний вокальний ансамбль ветеранів «Червона калина»; Вокальний ансамбль «Мрія»; Вокальний колектив «Горлиця»; Дует «Калина» - Курилова Катерина та Крюкова Антоніна; Народний хоровий колектив «Джерела Кривбасу»; Хор «Райдуга».

 

Дипломи третього ступеня в різних номінаціях отримали: Боровинська Софія; Гензеровська Марія; Литвинов Тимофій; Михальчук Поліна; Янц Рита; Жемелінська Людмила;  Дубровський Володимир; Барська Юліанна; Глушко Сергій; Талалайченко Леонід; Турчанінова Надія; Васильєва Катерина; Зозуля Анна; Чичун Катерина; Ансамбль гітаристів «Great sound»;  Ансамбль баяністів;  Носков Михайло, Аматорський народний колектив «Троїсті музики»; Іванченко Ярослав; Леушко Тимофій; Вокальний ансамбль народної пісні «Колорит» ради ветеранів України; Народний фольклорний ансамбль «Журавочка»; Вокальний дует Сичова Лариса та Сичов Дмитро; Хор ветеранів «Інгульчанка».

 

Олександр Ходак, керівник народного вокального аматорського ансамблю ветеранів «Рідні наспіви» Палацу культури «Карачуни», зазначив: «Ми постійно беремо участь у фестивальному русі Кривого Рогу. Для творчих людей у нас створюють багато можливостей, аби розвивати та реалізовувати таланти. Рівень організації фестивалів завжди високий, тож перемагати в них цікаво та престижно».

 

Голова журі фестивалю, заслужений працівник культури України, професор Київського національного університету культури і мистецтв Петро Андрійчук зазначив, що Кривий Ріг демонструє високий рівень організації фестивалю, що свідчить про увагу та системну підтримку з боку міської влади.

 

«На фестивалі представлені різні форми, різні жанри, різні вікові категорії. Є гарна енергетика. Бо це святі дні - від Різдва до Водохреща. Люди віншують, діляться своїми радощами, бажають один одному добра. Все збувається, якщо бажають від чистої душі. Тому фестиваль і називається «Мистецьке свято «Душі криниця»». Скільки гарної енергії, скільки завзяття, скільки тепла – наповнюєшся на весь рік».

За підтримки міської влади, у сфері культури Кривого Рогу проводиться понад 30 творчих конкурсів у різних жанрах та напрямках. Міським коштом продовжують фінансувати палаци культури, в яких займаються понад 13 тисяч дітей та 130 творчих колективів. Зокрема, на підтримку 3-х професійних театрів цьогоріч спрямовано близько 40 млн грн, з урахуванням виплат заробітної плати, та оплату теплопостачання. Попри складні економічні умови, підвищення держмонополіями ціни на газ місто виділяє кошти на оплату енергоносіїв та комунальних послуг для закладів культури - на це заплановано 24,6 млн грн.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: