Хто він, новообраний мер Кривого Рогу? Життєвий і кар'єрний шлях Костянтина Павлова

СОЦІУМ
08.12.20 - 13:07

Переможцем мерських перегонів у Кривому Розі став відомий у місті політик, член виконкому міської ради, радник міського голови Костянтин Павлов. Свої голоси йому віддали 56,97% виборців (97 591 криворіжець). Який життєвий і кар'єрний шлях пройшов Костянтин Павлов до цієї почесної й відповідальної посади?

Юні роки

Костянтин Юрійович народився 12 січня 1973 року у Кривому Розі. Його батьки - корінні криворіжці. Батько працював інженером у «Кривбасруді», мати - касиром на Головпоштамті. У 1982 році від раптової хвороби померла мама, і 9-річному Костянтину довелося взяти на себе більшу частину домашньої роботи і турботи про молодшого 5-річного братика. Уже в 14 років, коли всі однокласники розважалися на літніх канікулах, Костянтин почав працювати на пошті. В юнацтві захоплювався спортом - самбо, важкою атлетикою, плаванням, східними єдиноборствами, а також парашутним спортом - зробив 47 стрибків. Успішно закінчивши школу, після 8-го класу вступив до Політехнічного технікуму, де в 1992 році отримав кваліфікацію електрослюсаря. Після технікуму пішов працювати в кар'єр Південного ГЗК на налагодження високовольтного обладнання.

 

З робочих - у директори 

 

Працюючи на виробництві, Костянтин продовжував учитися, закінчив МАУП за спеціальністю «економіст». Другий фах, «менеджер організацій», Павлов отримав у Відкритому Міжнародному Університеті Великобританії ЛІНК. Незабаром молодого фахівця покликали працювати у «Кривбассконсалтинг», який займався постачанням обладнання на промислові підприємства. У 1996 році Павлов стає заступником директора, а в 1998 році - директором цієї компанії.

 

1999 року Костянтина Юрійовича запрошують на Південний ГЗК - на посаду заступника начальника відділу збуту і зовнішньоекономічної діяльності. На підприємстві починаються виплати багатомісячних заборгованостей із зарплати, і незабаром ПівдГЗК виходить із кризи. У 2002 році Костянтин Павлов починає працювати першим заступником директора і виконавчим директором Криворізького сурикового заводу. Під керівництвом Павлова підприємство виходить із тривалої кризи і стає прибутковим.

 

На службі у міста

 

Професійні якості молодого менеджера були високо оцінені керівництвом міста, і в 2006 році Павлов вперше починає працювати у владі - він стає першим заступником міського голови Юрія Любоненка. При цьому Павлова відразу ставлять на найскладніші і «невдячні» ділянки: ЖКГ, дороги, надзвичайні ситуації. Траплялося, після аварій на підприємствах, Павлов перебував на роботі три доби поспіль, але вирішував ситуацію. Займаючись ЖКГ, Павлов не допустив жодного зриву опалювального сезону. Він завершив програму повної газифікації Кривого Рогу та його селищ.

 

У 2010 році мером Кривого Рогу обирають Юрія Вілкула, але Костянтин Павлов залишається на посаді першого заступника. У мерії Павлов набув репутації енергійного, але вкрай вимогливого керівника. В його обов'язки входила координація економічного блоку виконкому і кураторство соціальних програм. Він займається забезпеченням міста газом, виплатами зарплат учителям і лікарям, екологічними проєктами, модернізацією міського електротранспорту. Павлов залучає не тільки ресурси міста, а й домагається підтримки програм у міністерствах. Костянтин Юрійович особисто контролював будівництво в Кривому Розі діагностичного центру і створення перинатального.

 

Депутат

 

Двічі - в 2006 і 2010 роках - Костянтина Павлова обирають депутатом Дніпропетровської обласної ради. У 2010 році він очолив постійну комісію з питань комунальної власності та житлово-комунального господарства облради. Бере участь у підготовці рішень з виділення для Кривого Рогу додаткових бюджетних коштів на ремонт доріг, постачання медичного обладнання, комп'ютеризацію навчальних закладів, установку систем доочищення води в дитячих садах, школах і лікарнях. У листопаді 2012 року Костянтина Павлова вперше обирають народним депутатом Верховної Ради України VII скликання у виборчому окрузі №31. Він вимагав субвенцій із бюджету, щоб компенсувати місцевим комунальним підприємствам низькі тарифи, встановлені для криворіжців. В результаті, в Кривому Розі тоді ні на копійку не виросли тарифи на комунальні послуги. У листопаді 2014 року Павлова земляки також впевнено підтримують на позачергових виборах до Верховної Ради України VIII скликання. 

 

У парламентській діяльності представляє інтереси рідного міста - вдалося зберегти пільговий проїзд для соціально вразливих категорій, ввести для криворіжців компенсацію за підвищення комунальних тарифів - в 2016-2019 роках жителям почали виплачувати допомогу. У місті зберегли пільгові програми допомоги чорнобильцям та афганцям, хоча з центрального бюджету ці програми вже не фінансуються. З ініціативи Павлова, розширена бюджетна програма для ветеранів, дітей з інвалідністю. Учасникам АТО місто надає цілий спектр пільг, яких немає в інших містах України. У будівництві нових амбулаторій Кривий Ріг - лідер країни. До нього на прийом приходять багато відвідувачів, і він допомагає. Тисячі людей згадують Костянтина Юрійовича добрим словом.

 

Сім'я, захоплення, благодійність 

 

Костянтин Павлов одружений, виховує сина. Зі своєю дружиною Оленою познайомився ще 16-річним студентом технікуму. Син Юрій здобув вищу освіту в Києві і зараз працює і навчається вже в другому виші. Костянтин Павлов не веде розкішний спосіб життя. Він живе в будинку, який збудував ще під час роботи на підприємствах. Із задоволенням займається городом. Вміє і любить готувати, його фірмовий борщ подобається всім домашнім і гостям. Разом з дружиною переймаються долею безпритульних тварин - з ними під одним дахом вже живуть чотири кішки і собаки, одна кішка без лапки - улюблениця сім'ї. Більше 10 років Павлові допомагають криворізькому «Будинку дитини», де живуть знедолені малюки. Допомога Будинку не обмежується тільки фінансами або ремонтами. Павлов відправляє співробітників на навчання сучасним методам реабілітації дітей із захворюваннями опорно-рухового апарату. Допомагає й іншим організаціям, які займаються підтримкою дітей з ДЦП, встановлює дитячі та спортивні майданчики.

 

Кілька років поспіль курирує фестиваль «Країна дитинства», який цього року зібрав понад 20 тисяч криворіжців. Але «золоте покоління Кривбасу», як його називає Павлов, теж не залишається без уваги. Для літніх людей впроваджує Університет третього віку, де навчають комп'ютерній грамотності, дають поради щодо здорового способу життя, проводять екскурсії. Павлов завжди виступає за соціальне партнерство, залучаючи підприємства міста до програм благоустрою вулиць, дворів та пам'яток.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: