Хвороби сучасної молоді: короткозорість, сколіоз та зайва вага

ЗДОРОВ'Я
02.09.20 - 12:48

Українська статистика свідчить про те, що за період шкільних років хвороби серця і судин у дітей частішають втричі, троє з 10 учнів випускного класу мають зайву вагу, а ще 3 — поганий зір. У всіх школярів - проблеми зі спиною, і їм важко впоратись з виконанням фізичних нормативів, - ТСН.

Нині молодь прекрасно розуміється на IT-технологіях, але все більше юнаків і дівчат недобачають на відстані навіть витягнутої руки, їм складно рівно тримати спину і виконувати фізичні вправи.

 

 

Докторка медичних наук Аліна Платонова розповідає, що упродовж останніх 20 років відбулися фізіологічні зміни у дітей. 

 

 

Так, на початку ХХІ століття 20-річне юнацтво мало вигляд дорослої, сформованої людини, а нині більшість у цьому віці — худі, високі, вузькі в плечах, у них зовсім слабкі руки. 

 

 

"Здорових випускників —усього 6-10%", — наводить невтішну статистику Аліна Платонова.

 

 

Офтальмологиня Ірина Рухлядіна зауважує, що до випускного класу проблеми із зором має кожна п'ята дитина. Фахівчиня пояснює, що нині пацієнти приходять на прийом вже з короткозорістю, яка набувається за два роки. І не зізнаються батькам, бо ті лякають дітей тим, що заберуть гаджет. 

 

 

Батькам, щоб не прогледіти здоров'я дитини, слід стежити за скаргами на самопочуття. І одним із симптомів погіршення зору може бути головний біль чи нудота.

 

 

У практиці лікаря-ортопеда Валерія Бахмута нині найбільше нарікань саме на хлопчачі спини. Усе частіше до нього звертаються пацієнти, у яких спостерігається асиметрія у плечах. З його слів, всі сучасні школярі - у групі ризику, а причина — носіння рюкзака на одному плечі, неправильна постава, коли сидять за гаджетами.

 

 

Фізична активність школярів теж майже на нулі. Дитяча кардіоревматологиня Любов Глєбова нарікає, що нині діти майже не гуляють на вулиці, про спортивні секції годі й говорити.

 

 

Учені зі США вирахували, що бігову дистанцію у кілометр сучасні діти долають на 25 секунд повільніше, аніж їхні однолітки в 1990 роках. Медики наголошують, що саме в школі проблеми зі здоров'ям дитини ще можна вирішити. Важливі вчасне звернення до лікаря.

 

 

Фото на прев'ю з мережі Інтернет. 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: