"Ігри в політику - колапс на маршрутах!" Перевізники Кривого Рогу вимагають збільшення вартості проїзду

ПОДІЯ
26.01.22 - 11:41

"Ігри в політику - колапс на маршрутах!" Приватні перевізники Кривого Рогу провели запобіжну акцію протесту. Понад 100 перевізників міста вранці 26 січня зібралися під стінами міськради, де проходила сесія, щоб донести до депутатів свою позицію про ситуацію з роботою маршрутних таксі.

Перевізники говорили про те, що вже пів року працюють собі у збиток і що не може бути проїзд у Кривому Розі за встановленим ще у 2019 році тарифом, коли в інших містах тарифи за 10-14 грн. Вони наголошують, що при затягуванні вирішення питання з новими тарифами вони припинять перевезення та зійдуть з ліній у повному складі.

 

Депутати міськради сьогодні розглянули петицію щодо тарифів у маршрутках.

 

Голова громадської організації "Криворізька спілка власників пасажирського автотранспорту" Олег Іванов сказав: «Сьогодні ви розглядаєте дійсно важливе, але судячи з петиції, суто політичне питання, яке має мало спільного як з економікою, так і реальним життям. А реальне життя у вас за вікнами – перевізники сьогодні вийшли на попереджувальну акцію, бо просто не в змозі працювати за старими тарифами! А завтра маршрутки можуть просто зупинитись по всьому місту!»

 

Представник перевізників закликав депутатів подивитися на факти: Кривий Ріг - останній із великих міст України, де тарифи переглядалися ще у 2019 році, та перевізники два роки їздили по 7 гривень, лише з грудня збільшили до 8 гривень. Але з 2019 року ціни на бензин, дизпальне, запчастини по всій країні просто встановлюють рекорди щодня. А ціни на газ, на яких працює значна частина маршруток, злетіли вдвічі.

 

Олег Іванов підкреслив: «Ви пам'ятаєте, коли торік ціни на газ стрибнули, то фактично стали 100 маршруток. Особливо добре це пам'ятають жителі Східного. Крім цього, більш ніж на 60% зросла мінімальна заробітна плата та інші складові тарифу. Тому перевезення за старими тарифами стали просто нерентабельними. Водії відмовляються працювати у збиток та виходити на лінії. Молодь взагалі не йде на роботу! А ті, хто залишилися, не знають, як ремонтувати свої машини, – просто нема за що! Зрозумійте, що ми реально трималися, що називається «до останнього»! У Києві, Харкові, Одесі, Маріуполі, сусідньому Дніпрі вартість проїзду до 10-12 грн. ще з торішньої весни. У Запоріжжі йдеться вже про 12-14 грн за проїзд. Знаємо, що в інших містах йдеться також про 13 грн. Так там маршрути коротші за наші! Ми ж хочемо, а точніше, змушені, зробити тариф просто мінімально можливим на сьогодні – 10 грн. Кривий Ріг не може жити окремим життям у нашій державі. Не можна політичними рішеннями відмінити економічні закони. Далі так продовжуватись не може!"

 

Нагадаємо, приватні перевізники міста на початку січня звернулися з проханням переглянути та провести перерахунок тарифів, відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт» та Наказу Міністерства транспорту та зв'язку України №1175. Відповідно до вимог законодавства, у місті запущено регуляторну процедуру з вивчення та обговорення їхніх вимог.

При цьому проїзд у міському комунальному транспорті – трамваях, автобусах, тролейбусах та швидкісному трамваї – є повністю безкоштовним.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: