Іноземні партнери підтримали криворізьку стратегію «Трансформації мономіст та індустріальних територій»

ВАЖЛИВО
23.09.21 - 9:24

У Кривому Розі відбулося засідання круглого столу «Трансформація мономіст і індустріальних територій» за участі Генерального консула Федеративної Республіки Німеччини Тані Байєр, Генерального секретаря Асамблеї європейських регіонів Крістіан Спар, депутата Європейського парламенту члена міжнародного комітету Європейського парламенту Лукаса Мандла, директора представництва Фонду Ганса Зайделя в м. Київ Беньяміна Боббі, віце-президента Фонду підтримки будівельної галузі Торальфа Вайзе, експертів і фахівців щодо інфраструктурних проєктів.

Голова Громадської ради Олександр Вілкул презентував присутнім Стратегію розвитку міста.

 

«Кривий Ріг залишиться найсоціальнішим містом в Україні - з безкоштовним проїздом, з адресними виплатами більшій частині сімей. І сума цих виплат буде зростати. У Кривому Розі створюватимуть комфортне середовище для мешканців. У місті буде якісно поліпшене медичне обслуговування. Як з точки зору ремонту та переоснащення лікарень, так і з точки зору доступності. Середня, середньо-спеціальна та вища освіта будуть максимально адаптовані під потреби ринку, щоб наші випускники могли легше знайти роботу. До 2030 року економіка міста повинна з моноіндустріальної, яка залежить від ціни на метал і руду на зовнішніх ринках, має стати максимально диверсифікованою», - заявив Олександр Вілкул.

 

Також Олександр Вілкул детально представив деякі пункти Стратегії, реалізацію яких криворіжці побачать уже найближчим часом.

 

«Це комплексний благоустрій мікрорайонів, причому ми спираємося на живу взаємодію з жителями. Такий підхід успішно зарекомендував себе. На 4-му Зарічному ведуться роботи. У наступному році проведемо реконструкцію ще декількох. Далі - інші мікрорайони міста. Ми закінчуємо капітальну реконструкцію магістралі, яка об'єднує Спасо-Преображенський собор із Піонером. За цією моделлю будуть реконструйовані інші магістралі - Дніпровське шосе, пр. Металургів, вул. Володимира Великого, пр. Гагаріна, пр. Миру та інші. Трансформується і загальна транспортна модель міста. Вже замінені 2/3 всіх тролейбусів на нові. Придбані нові комунальні автобуси, і їх кількість буде збільшуватися. У найближчі місяці буде придбано 16 нових трамваїв, а до кінця наступного року - ще 20. Усього передбачено 50 нових одиниць».

 

За представленою Олександром Вілкулом Стратегією, найважливішим проєктом стане будівництво сучасного екологічно безпечного заводу з переробки відходів. Завершення будівництва планують у 2025-му році. Ще один дуже важливий проєкт - «Чиста вода». У всіх школах будуть встановлені системи очищення вже до кінця поточного року. Якість очищення - не гірше, ніж у дорогий бутильованій воді, яка продається в супермаркетах.

 

Олександр Вілкул наголосив: «Наступного року, одразу по закінченні опалювального сезону, почнеться реконструкція котелень і мереж. Уже проводять тендери. У планах - котельні Гігант, Укрмеханобр, виведення застарілої котельні КМК. Також буде встановлено 376 індивідуальних теплових пунктів. Це наш спільний проєкт з Європейським інвестиційним банком і гроші на нього вже є. Це поліпшить теплопостачання Центрально-Міського, Металургійного, Саксаганського та частини Довгинцівського районів».

 

Голова Громадської ради міста розповів про те, як буде відбуватися трансформація економіки Кривого Рогу.

 

«Стартова точка трансформації: зараз 60% доходів міста і криворіжців складає продукція гірничо-металургійного комплексу. І лише 40% - інші товари і послуги. Тобто ми абсолютно залежні від коливань цін на руду і метал на світових ринках. А також від думки кількох власників цього бізнесу. Ми хочемо змінити це співвідношення на користь інших галузей. ГМК зростає в середньому на 1,5% на рік. Необхідно забезпечити паралельний приріст і в інших областях більше ніж на 5% на рік. Тоді до 2030 року 60% бюджету будуть давати інші галузі, а 40% ГМК. При цьому, наполовину збільшиться загальний валовий продукт міста, відповідно буде збільшення кількості робочих місць. Є кілька світових моделей адаптування мономіст, ми їх ретельно вивчили. І ми точно не хочемо йти шляхом дотування. Наш шлях розвитку: вже розроблена програма підтримки ділової активності середнього і малого бізнесу. Це лише частина нашої Стратегії, яка вже реалізується. Упевнений, нам вдасться реалізувати всі намічені цілі», - підкреслив Олександр Вілкул.

 

Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччини Таня Байєр зазначила: «Це дуже важливий проєкт із трансформації мономіст та індустріальних територій, який реалізують у Кривому Розі із залученням досвіду Німеччини і разом з німецькими партнерами: Фондом Ганнса Зайделя, Фондом підтримки будівельної сфери і партнерами в рамках ЄС. У вашому проєкті - плани амбітні, але правильні і дуже важливі. Сучасні, інноваційні, екологічно чисті, а це головне в такому промисловому місті, як ваш. Це показник багатогранності Кривого Рогу і вірного шляху до реалізації Стратегії».

 

Високо оцінив представлену Олександром Вілкулом Стратегію розвитку Кривого Рогу керівник проєкту Фонду Ганнса Зайделя в Україні Беньямін Боббі: «Ми переконані, що хороше управління починається на місцевому рівні. Саме на місцевому рівні відчувають переваги демократії і тільки на місцях держава стає ближчою до своїх громадян. Ми підтримуємо цей проєкт з його сучасними підходами, тому що це модернізація і зміни, які можуть відчути люди».

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: