Із 16 липня в Україні буде більше державної мови на телебаченні та в сфері культури

ОФІЦІЙНО
14.07.21 - 14:47

З 16 липня в Україні буде більше української мови на телебаченні та у сфері культури - набувають чинності нові норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Вони передбачають збільшення її використання у публічному просторі. Зокрема, у сфері культури і розваг, туризмі, книговидавництві, на телебаченні.

 

Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь нагадав про новий етап втілення тих норм мовного закону, що стосуються:

іспитів на рівень володіння державною мовою;

сфери культури і розваг;

туристичної сфери;

книговидавництва та роботи книгарень;

кіновиробництва, демонстрування фільмів в кінотеатрах і на телебаченні

 

Усі концерти, шоу-програми, розважальні та культурно-мистецькі заходи та їхній супровід мають проводити державною мовою. Винятки – пісні та фонограма. Виступи людей, які не володіють українською, повинні супроводжуватися синхронним або послідовним перекладом, субтитрами чи перекладом - будь-які театральні вистави, поставлені не державною мовою.

 

З 16 липня українська повинна стати мовою туристичного та екскурсійного обслуговування, музейної справи та мистецьких виставок. Торкнуться зміни і кіномистецтва та видавничої справи. Усі іноземні фільми мають демонструватися на телебаченні дубльованими чи озвученими державною мовою. Видавці повинні друкувати українською не менше 50% книжок.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: