Канадська компанія Black Iron залучає $100 млн під проєкт розробки родовища у Кривому Розі

ПОДІЯ
23.12.20 - 10:36

Канадська гірничорудна компанія Black Iron, яка реалізує проєкт із створення нового залізорудного виробництва в Кривому Розі, уклала попередню угоду з інституціональним інвестором із США про можливість залучення $100 млн під цей проєкт.

Згідно з пресрелізом компанії, ця угода не обов'язкова, а інституціональний інвестор із США відомий, при цьому його ім'я не уточнюється.

 

Гендиректор Black Iron Метт Сімпсон зазначив, що ця значна запланована інвестиція з боку великого інвестора "змінює правила гри для Black Iron".

 

"Його мета - надати компанії істотну частину необхідного фінансування будівництва і, що важливіше, основу для довгострокового партнерства з шанованою фінансовою установою. Black Iron, як одна з найдешевших залізорудних шахт у світі, готова надати величезну цінність своїм акціонерам, оскільки ми розпочинаємо завершальні етапи залучення капіталу та прагнемо розпочати будівництво в другій половині 2021 року", - сказав гендиректор, якого цитує пресслужба.

 

За його словами, компанія отримала необов'язкові умови договору від глобальних інвестиційних банків на суму $260-300 млн як перше заставне фінансування. Крім того, компанія отримала кілька необов'язкових умов договору від сторін щодо закупівлі продукції, які не лише зобов'язалися придбати 100% залізного концентрату компанії, а і вкласти в проект значну частину капіталу. Ці інвестиції в поєднанні з ліцензійним платежем розміром $100 млн забезпечують необхідний капітал для завершення будівництва першої черги ГЗК для випуску 4 млн тонн залізорудної сировини.

 

Як повідомлялося на початку вересня поточного року, Black Iron запланувала ввести двоетапний відбір потенційних інвесторів для досягнення максимально ефективного результату. Тоді зазначалося, що інтерес до проекту з боку груп, що здійснюють видобуток залізної руди, значно зріс з урахуванням різкого збільшення цін на залізну руду, а також планів Китаю диверсифікувати залежність від австралійської сировини. Зокрема, проектом в Україні цікавляться сторони, що вже успішно пройшли комплексну юридичну перевірку, такі як Glencore і кілька нових сталеливарних заводів, які нещодавно підтримували контакти з компанією.

Термін окупності проекту оцінюється в 2,9 року, запаси сировини - 411 млн тонн, термін служби проекту - 17 років. Собівартість випуску 1 тонни ЗРС - $32, 63.

Black Iron у жовтні 2010 року придбала у Geo Alliance Group Limited інвестиційної групи EastOne українського бізнесмена Віктора Пінчука кіпрську "дочку" Geo-Alliance Ore East Limited разом з ліцензіями за $13 млн, потім перейменувавши її в BKI Cyprus. Основні активи - 99% - в ТОВ "Шиманівське Стіл" і "Зеленівське Стіл" (обидва - Дніпро).

Розширення підприємства до 8 млн тонн на рік оцінюється в $364 млн.

У липні 2013 року після низки проблем з реалізацією проекту Black Iron повідомила про угоду з найбільшою українською гірничо-металургійною групою "Метінвест" із розвитку своїх залізорудних активів. Metinvest B.V. заплатила Black Iron Inc. $20 млн і придбала 49% в BKI Cyprus. Проте пізніше "Метінвест" вийшов із проєкту.

На початку 2019 року Black Iron оголосила про підписання незобов'язального меморандуму про взаєморозуміння (MOU) з дочірньою компанією Glencore plc про проведення переговорів про будівництво підприємства з виробництва концентрату на Шиманівському родовищі, згідно з яким Glencore за рахунок входження в капітал може забезпечити $180 млн, або 40% необхідних коштів для першої черги будівництва.

 

Нагадаємо, Шиманівське залізорудне родовище — одне з перспективних родовищ Криворізького залізорудного басейну. Воно має 355 мільйонів тонн виміряних і 290 мільйонів вивірених запасів. Вміст заліза в виміряних запасах – 32%, магнетиту – 19,5%. Шиманівське родовище оточене п'ятьма іншими добувними підприємствами, серед них залізорудний комплекс ArcelorMittal. Наявна інфраструктура, зокрема доступ до електроенергії, залізничних і портових об'єктів, на думку Black Iron, дасть змогу швидко реалізувати проєкт до стадії виробництва.

 

Джерело - Інтерфакс Україна.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: