Керівниця криворізької інфекційки Олена Партоєва: про хворих, навантаження медиків та кадровий голод

ПРЯМА МОВА
21.10.21 - 15:50

Вірус ковіду дедалі більше набирає небезпечних обертів. Ліжка для таких хворих у нашому місті завантажені зараз на 86,2%. На передовій боротьби з недугою - криворізька інфекційна лікарня. 

Про те, як лікарня протистоїть хворобі, з якими проблемами стикається, наші журналісти поговорили з в.о. директора інфекційної лікарні №1, заслуженою лікаркою України Оленою Партоєвою.

 

Почали госпіталізувати й дітей

 

"На превеликий жаль, ми знову спостерігаємо зростання рівня захворювання на ковід. Станом на тепер, у нашій лікарні перебувають 190 пацієнтів. Крім дорослих, тепер до нас госпіталізують ще й дітей. У 167 наших пацієнтів - підтверджений ковід, 8 - з підозрою, у решти ковід виключений. Маємо в стаціонарі 26 дітей, у них вже є підтверджені випадки коронавірусу", - розповідає Олена Григорівна.

 

Надвелике навантаження на медперсонал

 

Медпрацівники інфекційки працюють зараз із великим навантаженням: динаміка у лікарні швидка - виписуємо щодня від 20-30 пацієнтів і щодня госпіталізуємо нових. Серед пацієнтів багато тяжких - близько 60%, в реанімації - 12, серед них четверо отримують неінвазивну вентиляцію, ще 2 - на ШВЛ. Пора у нас зараз дуже гаряча, медпрацівники перевантажені.

 

Нові мутації вірусу

 

На жаль, ми бачимо, що вірус став більш агресивним, навіть діти почали хворіти. Більшість дітей легко його переносять, але є й тяжкі діти. У реанімацію з важким перебігом захворювання зараз потрапляють молодші люди - 30-40-річні. Тобто тяжкість перебігу недуги молодшає, і вірус більш широко й швидко розповсюджується. 

 

Вакцинація врятує життя

Вакцинуватися необхідно! І я не розумію людей, які агітують проти вакцинації. Найважливіше те, що вакцина зберігає життя, а воно безцінне. Щеплення забезпечує більш легкий перебіг захворювання. 99% хворих, які потрапляють до стаціонару, невакциновані. Приміром, серед наших пацієнтів - усі нещеплені, і є лише один пацієнт, який встиг отримати першу дозу вакцини. Як ми бачимо, вакциновані не помирають. Лише повний курс вакцинації забезпечує імунітет від цього захворювання.

 

Кадровий голод

До боротьби з ковідом в інфекційній лікарні зараз залучені 137 працівників, але у нас не вистачає лікарів. Медсестер вистачає на 7 бригад, а от лікарів бракує. За перебігом тяжкості - ще й більше персоналу бракує. Обладнанням ми забезпечені, ПЦР-лабораторія робить дослідження, апаратів ШВЛ теж вистачає, і вони дуже стали нам у нагоді. Кисневих концентраторів достатньо. Проводимо зараз аукціон і будемо будувати кисневу станцію, щоб забезпечити 100-відсотково всі ліжка киснем.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: