Кличко вимагає від Нафтогазу того ж, що раніше затребувала Криворізька міськрада – продавати газ українського видобутку за доступною ціною

ВАЖЛИВО
01.10.21 - 19:42

У НАК «Нафтогаз України» не вистачає грошей на закупівлю газу на зимовий період, оскільки компанія закінчила минулий рік зі збитками.

Основною проблемою є відсутність грошей на закупівлю 3 млрд кубометрів імпортного газу, який необхідно придбати в опалювальний сезон. 

 

У той же час за перші 6 місяців 2021 року Україна видобула 9,75 млрд кубометрів природного газу – це на 4% менше, ніж у 2020 році. 

 

Ситуація із закачуванням газу, призначеного на опалювальний  сезон, складна: не вистачає ні газу, ні грошей на його закупівлю.

 

Експерти УДАРу неодноразово заявляли, що головною запорукою енергетичної незалежності України має стати збільшення видобутку власного газу та активна програма тепломодернізації житлового фонду України. 

 

УДАР звертається до уряду з такими вимогами:

 

По-перше, розробити реалістичну програму збільшення видобутку власного газу з українських родовищ. Така програма потребуватиме значних інвестицій в розвідку нових родовищ і початок їх експлуатації. 

 

По-друге, уряд, який декларує відданість європейським стандартам управління, має повернутися до виконання своїх зобов’язань перед ЄС в частині дотримання принципів корпоративного управління ОЕСР. Нафтогаз потребує не наперсточників, а ефективних менеджерів, які спроможні налагодити основні процеси в компанії. Для цього компанія повинна бути незалежною від прямого урядового впливу. 

 

По-третє, уряд має основні ресурси вкладати у тепломодернізацію житлового фонду і надання адресних субсидій на оплату комунальних послуг тим, хто їх потребує.

 

 

Нагадаємо, 29 вересня з ініціативи Блоку Вілкула «Українська перспектива» депутати Криворізької міської ради звернулися до Кабінету Міністрів України, профільних міністерств, керівництва НАК «Нафтогаз» і НКРЕКП, що має виключне право встановлювати ціни на енергоносії, у зв'язку з критичною ситуацією, яка неминуче виникне в опалювальному сезоні 2021/22 внаслідок різкого збільшення цін на газ, електроенергію та інші складові собівартості тарифів на тепло, та затребували продавати Кривому Рогу газ за собівартістю видобутку.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: