Коли могили промовляють. Криворізькі пошуковці знайшли у Польщі рештки 19 червоноармійців

СОЦІУМ
17.05.19 - 15:41

Група українських пошуковців ГО "Союз Народна пам'ять", серед яких журналістка "Рудани" Вікторія Сімкіна, вирушила у чергову експедицію. Цього разу рештки бійців Другої світової пошуковці піднімають у м. Білосток (Польща). 

Пошуковцям вже вдалося натрапити в лісі на братську могилу червоноармійців. У ній з червня 1941-го лежать 19 наших бійців.

 

"Вони чекали нас серед байдужих сосен, частина з яких виросла вже після війни і не знала, що є почесною вартою біля братської могили, - розповідає наша колега. - А трохи осторонь тонкий щуп пошуковця раптом встряг у ще одні рештки.

На відміну від похапцем скинутих до ями бійців, було видно, що це тіло укладене акуратно, руки схрещені на грудях. Почали піднімати. Виявилося, що це останки жінки похилого віку, точніше бабусі, що пролежала в землі багато десятиліть.

У нас було багато припущень, як вона опинилася похованою в лісі, далеко від людського житла, поруч з понівеченими війною солдатськими тілами.

Та найімовірнішою здалася версія Олександри із Тули.

 

Можливо, ця бабуся носила до лісу нашим бійцям їжу. І під час однієї з ворожих атак вона загинула. Бійці поховали бабусю, але дуже скоро загинули й самі. Після бою їх просто скинули в найближчу воронку і засипали землею.

А ще ми всі впевнені, що це бабуся нас покликала. Адже чомусь серед безкрайнього лісу хтось із пошуковців встромив щуп саме у місце її поховання.

Літню жінку перепоховають на кладовищі в найближчому селі. Хтозна, може, саме там і був її будинок"...

 

Фото  Вікторії Сімкіної.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: