Коли ви вмирали, вам сурми не грали...У Кривому Розі відбувся показ фільму "Крути 1918" і зустріч з його творцями

КУЛЬТУРА
09.02.19 - 11:12

Учора у криворізькому кінотеатрі "Олімп" відбувся прем'єрний показ історичної стрічки "Крути 1918" режисера Олексія Шапарєва. 

Прем'єра фільму відбулася 29 січня цього року, в 101-у річницю кривавої битви під залізничною станцією "Крути". У прокат кінокартина вийшла 7 лютого.

Особисто представити фільм про трагічну сторінку нашої історії до Кривого Рогу завітала творча група: автор сценарію Костянтин Коновалов і виконавці головних ролей Олександр Піскунов (актор із Нікополя) та Максим Донець - наш земляк, криворіжець.

Короткий екскурс тією історичною епохою зробив для глядачів директор КЗШ №10 Артем Бондаренко. Він закликав криворіжців вивчати історію країни і пам'ятати ті ретельно приховувані більшовицькою владою, але попри її марні намагання, все ж навічно закарбовані епізоди літопису української незалежності.

 

 

Художній фільм «Крути 1918» був знятий за реальною історією бою на залізничній станції Крути взимку 1918-го року.

Більшовики підступають до Києва, країна наповнена «червоними» агентами. Уряд УНР кидає на боротьбу з ворогом усі боєздатні частини армії, включно з юнкерами і студентами.

Чотири сотні юнаків стають проти 4-тисячного, добре озброєного, війська генерала Муравйова.

 

Фільм вразив глядачів ліричною емоційною складовою, віртуозною операторською роботою, акторською грою й патріотичною настроєвістю. Ретроспектива подій 100-літньої давнини настільки боляче нагадує наше сьогодення, що паралелі вибудовуються мимохіть - та сама битва за існування нашої держави, той самий ворог, та ж сама люта навала. І знову - смерті українських патріотів на своїй же землі.

 

Молоді актори гідно впорались із завданням режисера - зіграли наївних, подекуди кумедних, іноді трохи пафосних, але чистих душею юнаків, які до кінця ще не усвідомлюють загрозу, яка на них чекає. Але зустрівшись з холодним поглядом смерті, не відводять перелякано очей.

"Мороз пробігав по шкірі не стільки у сцені розстрілу, скільки вже після неї, коли ми, роздягнені, лежали в ряд, - каже виконавець однієї з головних ролей, криворіжець Максим Донець. - Ми перечитали купу історичної літератури, щоб проникнутись духом епохи, зрозуміти мотиви вчинків наших героїв. На зйомках панувала позитивна атмосфера, ми з хлопцями одразу ж подружилися". (У "Крутах" вони з Олександром Піскуновим зіграли вірних друзів).  

Молодий криворізький актор цього вечора купався у перших променях слави - з ним фотографувалися, брали автографи, його розпитували журналісти. Хлопець навчався у 95-ій гімназії, КЗШ №8, згодом закінчив Криворізький економічний інститут, пізніше - Київський національний університет театру, кіно і телебачення іменi І. К. Карпенка-Карого. Він активно знімається у кіно. Наразі криворіжець задіяний на зйомках фільму "Рокада" режисера Андрія Іванюка - про наслідки гібридної війни, що триває на сході України.

 

Завітали на показ і маленькі зірочки - криворізькі пластуни. У стрічці пластунський загін приходить до меморіалу пам'яті героїв Крут, аби згадати про сміливців світлим спогадом сучасників.

Перегляд у кінозалі "Олімпу" закінчився довгими оплесками глядацької вдячності творцям картини. Після показу гості подякували публіці за підтримку, теплий прийом і поспілкувалися з журналістами. 

 

Автор сценарію Костянтин Коновалов розповів, що виношував задум оповіді про Крути давно, сценарій написав ще до початку російсько-українського протистояння на Донбасі, але тоді картини патріотичної тематики не були затребувані й підтримувані державою. І лише тепер, отримавши болючий урок і нову загрозу нашій державності, ми почали усвідомлювати глибину подвигу тих відважних безвусих юнаків.

"На сцені розстрілу курсантів я й досі плачу", - зізнається Костянтин. - На кожному сеансі".

Зйомки фільму тривали за підтримки Держкіно України. Вони стартували позаторік у Межигір'ї, де відтворені французькі локації стрічки. Протягом осені-зими 2017 були проведені складнопостановочні зйомки - з використанням спец- та піротехнічних ефектів, за участі великої кількості акторів масових сцен, тварин та каскадерів. Основні зйомки тривали протягом жовтня-грудня і знімалися здебільшого у Києві. Були задіяні близько 1000 акторів,150 військових Нацгвардії і 2000 одиниць зброї.

 

У картині можна побачити і перших осіб тодішньої Української держави Михайла Грушевського й Симона Петлюру. Зірковий склад кастингу - Остап і Дмитро Ступки, Олексій Тритенко, Наталія Васько, Віталій Салій і Роман Ясиновський.

Автори фільму сподіваються, що глядач належним чином оцінить їхні старання і піде в кінотеатри підтримати вітчизняного кіновиробника. Тим більше, що сюжет картини - потужна пожива для розуму й серця.

Показ фільму та зустріч зі знімальною групою у Кривому Розі організувало "Об'єднання відповідальних громадян" у співпраці з кінотеатром "Олімп".

 

Фото Тетяни Дрєєвої, Станіслава Лебединського та Лариси Данилюк.

Офіційний трейлер фільму дивіться нижче.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: