Крок на випередження? Для чого "слуги" намагаються відтермінувати другий тур виборів?

КОМЕНТАР
23.10.20 - 14:14

Українці здивовані запропонованою "слугами" ініціативою, яка суперечить виборчому законодавству. Депутати від "Слуги народу" внесли неочікувану пропозицію - в умовах карантину відтермінувати ймовірний другий тур виборів на невизначений час (не проводити його у період дії карантину).

Як відомо, за законом, у великих містах мерів можуть обирати у два тури. Це у випадку, якщо жоден кандидат не набере більше 50% голосів.

 

У фракції «слуг» відхрестилися від постанови, кажуть, це ініціатива лише окремих нардепів. А от експерти впевнені – це політична гра на випадок програшу висуванців від провладної партії.

 

«Я вважаю, що це спроба "відіграти" у такий спосіб великі міста, наприклад, Київ, де "Слуги народу" програють без шансів. Тому спроба відтягнути другий тур і практично позбавити міста мерів перед початком опалювального сезону, у період карантину, ні до чого доброго не призведе. А в Києві, ймовірно, планують керувати містом через КМДА. Великі міста, в тому числі й Кривий Ріг, можуть опинитися у підвішеному стані. Гадаю, щоб уникнути такої ситуації, криворіжці своїми голосами вирішать результати виборів ще 25 жовтня», - коментує політолог Геннадій Сокуренко

 

Жодного перенесення другого туру виборів мерів не може бути апріорі, - стверджують правники. - Постанова нардепа Грищенка № 4234 –  правовий абсурд. Прийнятий Радою Виборчий кодекс за юридичною силою є вищим за будь-яку постанову Ради, в тому числі про призначення місцевих виборів. Відтермінування повторного голосування можливе тільки в умовах запровадження військового або надзвичайного стану. Тому постанова № 4234 наразі є неконституційною.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: