Криворізька влада - до уряду: як вирішувати ситуацію з захмарними тарифами на тепло для ФОПів? 

ВАЖЛИВО
13.01.22 - 16:04

Кривий Ріг, Харків, Черкаси, а також керівники інших міст, поставили пряме запитання профільному міністерству – як буде вирішуватися питання з тарифами на тепло для ФОПів, які зросли в рази через ціни на газ? Відповіді поки немає.

Міста розуміють - для багатьох ФОПів цей опалювальний сезон може бути останнім.

 

В Україні склалася критична ситуація для підприємств малого та середнього бізнесу, у зв’язку з підвищенням ціни на газ для виробництва теплової енергії, який відпускається НАК «Нафтогаз України» категоріям «інші споживачі» винятково за ринковими цінами. Ціни на енергоресурси, у порівнянні з 2021 роком, зросли у 4-5 разів, і стали вкрай важким тягарем стали для сотень підприємців.

 

Під час онлайн-наради під головуванням заступника міністра розвитку громад та територій України Наталії Хоцянівської, де розглядалося питання оплати теплогенеруючими підприємствами за газ перед НАК «Нафтогаз України», керівництво міст - учасників селектору поставили спільні для всіх та вкрай болючі запитання стосовно тарифоутворення та коєфіцієнтів, які на даний час застосовуються для розрахування тарифів на тепло для ФОПів. Також було озвучене запитання щодо тарифоутворення на електричну енергію, яка щомісяця зростає фактично на 25%.

 

Директор департаменту розвитку інфраструктури міста Іван Карий сказав: «Всі міста розуміють, що для багатьох ФОПів цей опалювальний сезон може бути останнім. Через зростання цін на газ, вартість послуги централізованого опалення для малого та середнього бізнесу сягнула астрономічних розмірів. Люди просто не витримають непідйомних тарифів та закриються».

 

Під час наради, керівництво Кривого Рогу, Харкова, Черкас та інших міст поставило пряме конкретне запитання профільному Міністерству: як та у який спосіб буде вирішуватися питання з оплатою тепла для ФОПів?

 

«Відповіді ми не отримали. У міністерстві взяли паузу задля надання роз’яснень із цих питань», - сказав Іван Карий.

У той же час позиція міської влади Кривого Рогу незмінна.

 

«Ми - на боці криворіжців і зробимо все можливе, у межах своїх повноважень, для вирішення цього питання. Але Закони і Постанови, які приймаються центральними органами влади, мають вищу юридичну силу ніж будь-які рішення, які прийняті або будуть прийматися органами місцевого самоврядування. Тому підкреслю - необхідно знаходити саме юридичне вирішення цього питання», - наголосив Іван Карий.

 

Нагадаємо, 14 січня відбудеться позачергова сесія Криворізької міської ради, на якій депутати розглянуть 6 петицій, у тому числі про «Тарифи на опалення для ФОП».

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: