Криворізькі театри не переходитимуть на самоокупність і далі фінансуватимуться коштом міста

СОЦІУМ
30.09.21 - 16:11

Державна аудиторська служба висунула вимогу припинити фінансування театрів. Такі дії міська влада вважає злочинними. Тож зарплати колективам театрів та інших установ культури продовжать виплачувати з міського бюджету. Про це заявив в. о. міського голови Юрій Вілкул, - повідомляє пресслужба міськвиконкому.

 

Як повідомляють у мерії, під час останніх перевірок діяльності структурних підрозділів виконкому міськради, державна аудиторська служба України вказала на порушення: так званими «злочинами» визначили виплати з міського бюджету зарплат колективам театрів та інших установ культури, а також оплату комунальних послуг для цих закладів. Перевіряльники склали відповідні акти, незважаючи на те, що згідно із Законом України «Про театри і театральну справу» загальнодоступність театрального мистецтва забезпечується через бюджетне фінансування державних та комунальних театрів.

 

На думку державних аудиторів, театри мають перейти на самоокупність, підвищити в рази вартість квитків за відвідування вистав або ж просто закритися. 

 

У результаті такої державної політики в Україні за роки незалежності кількість муніципальних та державних театрів скоротилась. Відсутність державної підтримки поставила театри перед дилемою: існувати заради прибутку чи заради мистецтва?

 «Кривий Ріг — це не тільки місто руди й металу, але й центр самобутньої культури, багатих традицій. Це результат роботи творчих колективів наших закладів культури та мистецтва. Сьогодні авторитет Кривбасу в культурному просторі держави підвищують більш ніж 2,5 тисячі працівників закладів культури. За відсутності державної підтримки ми фінансували й надалі будемо фінансувати з міського бюджету криворізькі театри та інші заклади культури. Ми робимо це заради того, щоб криворіжці могли культурно відпочивати, розвиватися», - зазначив Юрій Вілкул.

 

За підтримки міської влади в Кривому Розі активно функціонують три професійні муніципальні театри. Зокрема, активно вдосконалюється міський театр ляльок. Навіть під час пандемії колектив не припинив свою творчу діяльність, актори працювали в режимі онлайн у соцмережах. З'явилися нові проєкти, нові форми спілкування з глядачем.

 

Цьогоріч у вересні з виставою «Українські витинанки» Криворізький театр ляльок взяв участь у III Відкритому театральному фестивалі «Scene-Fest» у Кропивницькому.

 

Директорка - художня керівниця Криворізького міського театру ляльок Світлана Михайлова зазначила:

«Ми, звісно, дуже радіємо всім нагородам, а нагороди у нас кожен рік є. Це щоразу новий крок уперед. Підтвердження майстерності колективу - в тому, що у нашому театрі глядачі завжди є. Все це можливо тому, що місто фінансує театр, підтримує культуру, без цього театр закрився б, актори втратили б роботу, а глядачі — можливість відвідувати вистави та розвиватися. За відсутності державної підтримки театри в Кривому Розі розвиваються виключно завдяки підтримці міської влади».

 

 

Довідково. 

 

У 2012 році театр ім. Тараса Шевченка та «Академія руху» здобули високе визнання й отримали звання академічних. За сприяння міської влади провели реконструкцію будівель, облаштували малі сцени, придбали нове обладнання: світлодіодні екрани, сучасну музичну апаратуру тощо.

Важлива складова іміджу Кривого Рогу — фестивальний рух. У місті проводять понад 30 конкурсів і фестивалів різних жанрів та напрямків. Лише останніми роками за підтримки міської влади стартувало 8 нових творчих конкурсів. Серед найбільш популярних та улюблених криворіжцями — Всеукраїнський фестиваль козацької пісні, Всеукраїнський фестиваль дитячої та юнацької творчості «Срібне джерельце», міський відкритий фестиваль зі спортивно-бальних танців на Кубок міського голови, фестиваль духових оркестрів «Криворізькі сурми» та багато інших.

 

 

Фото: Управління преси та внутрішньої політики виконкому Криворізької міськради

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: