Кривий Ріг приєднався до руху найвпливовіших міст у боротьбі з ВІЛ/СНІД

АКТУАЛЬНО
26.11.21 - 12:12

Кривий Ріг першим із необласних міст України підписав Паризьку декларацію щодо прискорення дій у подоланні епідемії СНІДу в містах. Урочисте підписання відбулося 25 листопада у міськвиконкомі. Уповноважені підписанти: від виконкому Криворізької міської ради – в.о. міського голови Юрій Вілкул;  від Об'єднаної програми Організації Об'єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) в Україні – директор програми Раман Гайлевич.  

«Дві пандемії, які крокують світом, - це реальна загроза існуванню людства. Зрозуміло, що пандемія коронавірусної інфекції на деякий час затьмарила та зменшила акценти епідемії ВІЛ, яка також зачепила мільйони людей у світі та залишається однією з найважливіших не вирішених проблем охорони здоров’я. Для нас головне - це люди та їх здоров’я, я завжди говорю, що для нас дрібниць немає. І ми  не сидимо склавши руки і багато робимо на своєму рівні для профілактики, діагностування та лікування. Проблемним питанням все ще залишається невисокий рівень виявлення цих захворювань. І, звичайно, без міжнародного досвіду, без об'єднання зусиль медиків і суспільства нам не впоратися з цими проблемами. Тому важливо, щоб люди, які живуть з ВІЛ, якнайшвидше дізналися про свій Статус, оскільки рання діагностика і своєчасний початок лікування зберігають життя», - зазначив в.о міського голови Юрій Вілкул.

 

У Кривому Розі Центр боротьби зі СНІДом не має аналогів в Україні. Він був організований та відкритий у 1994 році. 2007 року з ініціативи Юрія Вілкула, тоді ще голови Дніпропетровської обласної ради, було виділено 4,5 млн. грн. на капітальний ремонт та на закупівлю сучасного обладнання. 

 

Павло Розенко, радник ЮНЕЙДС з ініціативи Фаст трек зазначив: «Саме Кривий Ріг показує ефективний приклад боротьби зі СНІДом, в місті дуже потужна команда у цьому напрямку. Ми дуже дякуємо міській владі, що у місті було збережено Центр профілактики та боротьби зі СНІДом, до речі, не у всіх областях вдалося зберегти такі центри, а Кривий Ріг зміг не тільки зберегти, а й розвивати центр. Саме у співпраці команди мерії, громадських організацій у місті виконуються важливі завдання заради подолання епідемії СНІД. Ви не сидите склавши руки на своєму рівні ви виконуєте потужну роботу для профілактики, діагностування та лікування хвороби».

 

 

Крім того, Кривий Ріг постійно співпрацює з нашими постійними партнерами – благодійними організаціями БФ «Громадське здоров’я м. Кривий Ріг», «Благодійне Товариство «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»(ЛЖВ – люди які живуть з ВІЛ/СНІД) та іншими організаціями, діяльність яких спрямована на боротьбу з ВІЛ, які неодноразово довели свою надійність, відданість інтересам охорони здоров'я мешканців міста та регіону, бо мають значний позитивний досвід у даній сфері. 

 

Директор ЮНЕЙДС в Україні Раман Гайлевич зазначив: «Тепер Кривий Ріг - одне з 4 міст України (Київ, Одеса, Дніпро), яке приєдналося до Глобальної ініціативи, щоб до 2025 року досягти цільових показників зі СНІДу 95-95-95, завдяки чому 95% людей, що живуть з ВІЛ будуть знати про своє захворювання; 95% з них будуть отримувати лікування;  95%, що отримуватимуть лікування, не зможуть передати ВІЛ іншому, і таким чином ми зможемо зупинити епідемію СНІДу».

 

Під час урочистого підписання в. о. міського голови Ю.Вілкулу за лідерську позицію у боротьбі з поширенням ВІЛ-інфекції, небайдужість до цієї проблеми, керівництво МБФ «Альянс Громадського здоров’я» вручили відзнаку «В твоїх силах».

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: