Курс на бюджет. Як виборчі відсотки конвертуються у державне фінансування?

ОФІЦІЙНО
24.07.19 - 14:14

ЦВК майже завершила 100-відсоткове опрацювання бюлетенів. До Верховної Ради потрапляють п’ять політичних партій. Вони, та ще 6, які подолали 2-відсотковий бар’єр, отримають фінансування з державного бюджету.

Для більшості українців інформація про це, а також про гендерну квоту, стала здивуванням. Нововведення цього року – держфінансування також позапарламентських партій, які не проходять до ВР, але отримають понад 2% голосів виборців, – Рух ЧЕСНО.

 

Нагадаємо, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції», де міститься стаття про фінансування партій з громадського бюджету, було прийнято за часів президентства Петра Порошенка у 2015 році.

 

Загальна сума державного фінансування партій залежить від розміру прожиткового мінімуму та явки на виборах. За даними ЦВК, явка на цих виборах становила 14,7 мільйона виборців. Кожен з них приносить до загального кошика державного фінансування 2% прожиткового мінімуму, або 38 гривень і 42 копійки. Тобто фактично ви фінансуєте конкретно ту партію, за яку проголосували. Саме від кількості голосів за конкретну партію залежить, скільки держкоштів вона одержить. Отже, загальний бюджет держфінансування партій у 2020 році сягатиме 565,5 мільйона гривень.

 

90% від цієї суми, або 509 мільйонів, розподілять пропорційно до результатів на виборах між усіма партіями, які подолають двовідсотковий бар’єр. Переможець отримає найбільше, а партія, яка ледь долає 2%, – найменше.

 

Відповідно до підрахунків ЧЕСНО, партія, яка отримає 2%, у 2020 році одержить з бюджету близько 11 мільйонів гривень. Ще 10%, або 56,5 мільйона гривень, розподілять порівну між тими партіями, які пройдуть до Парламенту, та у своїх списках матимуть понад третину жінок (рахують саме за прохідним списком, а не за фракцією, до якої приєднаються мажоритарники).

 

Відзначимо, результати ще не є остаточними та в окремих партій можуть збільшитися, а в деяких – опуститися нижче від 2%. Тому точний розподіл можна буде порахувати лише після оприлюднення офіційних результатів виборів.

 

Найменше держкоштів отримають «Українська стратегія Гройсмана», ВО «Свобода» та «Партія Шарія». Усі вони можуть мати фінансування в розмірі приблизно 11,5-12,2 мільйона гривень. Найбільше держфінансування дістанеться партії «Слуга народу». Вона отримає близько 225,3 мільйона гривень. Додаткове фінансування за гендерною квотою майже подвоює розмір держфінансування «ГОЛОСУ». До базової суми близько 34 мільйонів додадуть ще понад 28 мільйонів. Істотну надбавку одержить і «Європейська солідарність» – до базових майже 46 мільйонів партія отримає ще більш ніж 28 мільйонів за гендерною квотою.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: