Лікар дніпровського пункту вакцинації за день продавав до 30 фальшивих сертифікатів

КРИМІНАЛ
10.11.21 - 12:07

У Дніпрі викрили лікаря, який на день робив до 30 фейкових сертифікатів про COVID-вакцинацію. За внесення неправдивих відомостей в електронну систему «eHealth» він брав по 2,5 тис. грн з клієнта.

За даними слідства, організував схему лікар пункту вакцинації однієї з амбулаторій міста. Фейкові сертифікати видавав головно таким категоріям:

- поодиноким громадянам, які не бажали вакцинуватися, однак хотіли мати свідоцтво в застосунку «Дія»;

- клієнтам турагенцій міста, які планували виїхати за кордон із сертифікатом;

- працівникам місцевих підприємств.

 

Персональні дані невакцинованих осіб медик вносив в електронну систему «eHealth» через комплексну медичну інформаційну систему «Каштан», а вакцину списував. Проіснувала ця протиправна схема декілька місяців. Викрили зловмисника на одній із «гуртових» оборудок: під час передачі йому першого траншу за 9 підроблених сертифікатів.

 

У зловмисника вилучили печатки та штампи різних медичних закладів, у тому числі й результати лабораторних досліджень; бланки для запису інформації про встановлені  діагнози та перебіг хвороби; 50 тис гривень і чорнові записи.

 

 

Тривають слідчі дії. Після виявлення громадян, персональні дані яких були протиправно внесені  в систему «eHealth», правоохоронці ініціюватимуть анулювання їхніх свідоцтв про вакцинацію та притягнення їх до відповідальності. За виготовлення та використання фальшивок передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: