"Літак підбитий. Йдемо на таран. Прощайте!" Криворізькі пошуковці дізналися історію розкопаного літака

ПАМ'ЯТЬ
27.10.20 - 14:25

Криворізьким пошуковцям та їхнім колегам вдалося знайти докази, що в полі у Кіровоградської області вони знайшли фрагменти штурмовика ІЛ-2. 

Як ми раніше писали, учасники організації "Пошук-Дніпро" Кривий Ріг, серед яких і руданці Вікторія Сімкіна та Костянтин Сологуб, виявили на розкопках у Кіровоградській області рештки штурмовика.

 

І тепер з'явились докази, що рештки, дійсно, належать одному зі збитих тут у листопаді далекого 1943-го літаків. Який, ймовірно, наприкінці свого бойового шляху пішов на смертельний таран.

 

"Іл-2 вийшов з заводу на початку листопада 1943 року, - переповідає наша колега Вікторія Сімкіна. - Штурмовик дістався молодому, але вже досвідченому екіпажу. Командир - лейтенант Володимир Потєхін, 1919 року народження. Стрілець - старший сержант Микола Виноградов, 1917 року народження. 20 листопада 1943-го лейтенанту Потєхіну було 24. Старшому сержанту Виноградову - 26.
Кожен із цих хлопців, до цього часу, вже мав по два ордени!"

 

Зі спогадів С. Пошивальникова, командира 2-ї ескадрильї 800-го штурмового авіаційного полку:

"Нічні заморозки чергувалися з відлигами. На завдання літали тільки досвідчені льотчики. Нас, молодих, притримували. Мав відбутися штурм танків і техніки противника. При переході лінії фронту, по групі слабкий вогонь вела зенітна артилерія. Нічого не віщувало жорстокого бою. Коли група наших літаків перейшла в пікірування на ціль, німці відкрили сильний вогонь із різної зброї.
У першому заході наші літаки придушили частину зеніток. Пішли на другий захід. Мета була накрита - палав танк і дві автомашини. Німці почали розповзатися від дороги. Коли пікірували в другому заході, прямим попаданням снаряда був виведений з ладу мотор літака Володі Потєхіна. З'явилися язики полум'я. По рації ми почули голос Володі: "Літак підбитий. Йдемо на таран. Прощайте!"

 

Фото Вікторії Сімкіної та з архівів.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: