Майже третина підприємств припинили роботу. Український бізнес потерпає

ДУМКА
07.04.20 - 15:17

У зв’язку з карантином, в Україні тимчасово призупинили свою діяльність 29 % компаній, а 6 % повністю закрили свій бізнес. – УНІАН.

Такі дані оприлюднило Товариство українських підприємців разом з Ukrainian Marketing Group під час соціологічного дослідження, повідомляє Opendatabot.

 

Але навіть ті бізнеси, яким вдалося не закритися, стрімко втрачають прибуток і скорочують штат співробітників.

 

Обсяг ринку громадського харчування в Україні у 2019-му році оцінювали приблизно в 50 тисяч закладів. Більшість  із них не змогли швидко перелаштуватися на доставку або організувати продаж на винос. Після двох тижнів карантину 2,5 тисячі українських закладів припинили роботу. Це 63 % від усіх клієнтів компанії в Україні.

 

Продажі закладів громадського харчування в Україні з 23 по 29 березня скоротилися, в середньому, на 73 % у порівнянні з аналогічним періодом до карантину.

 

Продажі різко знизилися в столиці (на 78 %) та в усіх найбільших обласних центрах. У Львові показник просів в середньому на 78 %, у Харкові – на 73 %, у Дніпрі – на 65 %, в Одесі – на 60 %.

 

Щодо судової системи, то за час карантину в Україні перенесли понад 5000 судів.

 

Закон про забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусу передбачає проведення засідань онлайн. Але поки що механізм введення цієї практики не прописали.

 

Зараз частину судових засідань переносять на невизначений термін, а ще частину справ пропонують розглянути без участі сторін.

 

Частина сфер бізнесу залишилася зовсім без доходів –  розважальний, транспортний бізнес.

 

Третина власників бізнесу (переважно мікро-), заявляють про падіння доходів на 90-100 % з початку карантину. Ці ж підприємці звільнили до 50 % штату співробітників.

 

Власники малого і середнього бізнесу кажуть про зменшення доходів на 25-50 % в порівнянні з докарантинним періодом і вже звільнили від 10 до 25 % працівників.

 

Втрати доходів великих підприємств становлять 10-25 %, там прогнозують скорочення штату на 25 % до кінця обмежувальних заходів.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: