Медики застерігають  криворізьких моржів бути обережними під час Водохрещення

ЗДОРОВ'Я
17.01.19 - 10:21

Прибічників водохрещенських обрядів у нашому місті чимало. Вони зазвичай запевняють - занурення в святу воду дає їм здоров'я чи не на увесь рік.

Та медики наголошують: для отримання позитивного впливу на організм одноразового пірнання замало. Спонтанне рішення долучитися до обряду і зануритись у крижану купіль може бути небезпечним.

«Якщо людина цілеспрямовано цим займається щодня, починаючи з літа і до глибокої осені та зими, тоді організм звикає. Нервова та судинна системи загартовуються. Людина яка ж цим не займається, і вирішує в якийсь день чи свято зануритись, отримає стрес для організму», – розповідає лікар загальної практики – сімейно медицини амбулаторії №6 Микола Москаленко

 

Тож загартовування має бути поступовим і системним. Важливим фактором є і загальний стан здоров’я людини. Людям з діабетом, епілепсією, хворобами дихальних шляхів та серцево-судинної системи у холодну воду лізти не можна.

«Якщо людина має підвищення артеріального тиску це може призвести до гіпертонічного кризу. Коли є травми голови, якісь нервові захворювання може бути спазм судин голови, що може теж призвести до крововиливу або інсульту чи ішемічного інсульту. Особливо небезпечно, коли людина хворіє на нирки – це може бути загострення хронічного пієлонефриту, циститу тощо. Якщо є серцеві хвороби, це теж може викликати кризу та інфаркт міокарда» - пояснює сімейний лікар.

 

Якщо ви все ж наважилися на занурення, медики радять приділити 5 хвилин фізичним вправам та розтиранню, зауважують: саме ретельна підготовка та правильний підхід до обряду зроблять занурення корисним. Все ж попри цілющі властивості Йорданської води, до ритуалу слід поставитись серйозно і адекватно оцінити своє здоров’я та можливі ризики.

 

До уваги всіх криворіжців, охочих пірнути в ополонку на Водохреще, перелік водойомів міста, де відбудеться обряд.  

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: