Мер Кривого Рогу привітав визволителів міста від нацистських загарбників

ПАМ'ЯТЬ
21.02.19 - 10:48

20 лютого міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул привітав визволителів міста від нацистських загарбників. 

Усього у Кривому Розі нині живе 4 визволителі міста - ветерани Другої світової війни.

 

Кривий Ріг зі щирою вдячністю і повагою ставиться до ветеранів і учасників усіх воєн. До 75-річчя визволення Кривого Рогу ветерани-визволителі отримали матеріальну допомогу в розмірі 5 тисяч грн.

На жаль, їх залишилося в живих усього четверо: Іван Потапенко, Валентина Погорєлова, Олена Марченко, Анатолій Тягнибіда.

 

Усі герої-визволителі, через свій вік і стан здоров'я,  вже не виходять з дому, тому з подарунками та привітаннями до майбутнього свята гості прийшли до них додому.

Мер Юрій Вілкул особисто відвідав і привітав ветеранів Івана Дмитровича Потапенка і Валентину Іванівну Погорєлову.

«Найважливіше, щоб кожен ветеран відчував підтримку і увагу як міста, так і всіх криворіжців. Ми в неоплатному боргу перед вами за ваш подвиг, за вашу Перемогу. Для кожного з нас слово «ветеран» - це гордість і повага. Подвиг у воєнний час і післявоєнна праця з відновлення зруйнованого міста будуть завжди для нас прикладом. Ми завжди будемо пам'ятати героїзм, мужність і вчити на них нащадків. Це дасть можливість молодому поколінню побачити правильні приклади патріотизму і дбайливого ставлення до своєї Батьківщини та її історії », - зазначив мер.

 

За довгих 920 днів окупації, понад сім тисяч мирних жителів були замучені і розстріляні, понад дві тисячі відправлені в Німеччину. Але криворіжці, підтверджуючи свій непохитний характер, героїчно боролися з ворогом на фронтах, створювали
партизанські і підпільні загони для опору нацистським загарбникам.

 

Визволителька Валентина Погорєлова в воєнні роки служила фронтовою операційною медсестрою. Брала участь у боях на території України, Молдавії, Югославії, Угорщини. У 1945 році була поранена. Після війни Валентина Іванівна присвятила життя порятунку людей, пропрацювавши медсестрою більше 50 років.

«Було страшно, але ми не думали про страх, було тільки одне почуття - перемогти! Ми пережили все: страх, жах і радість перемоги. Я дуже рада, що пройшло вже стільки років, а пам'ять про наш військовий подвиг вшановують і до цього дня. Спасибі міській владі за увагу до нас і підтримку», - зазначила Валентина Іванівна.

 

Ветеран війни, герой-визволитель, повний кавалер нагрудного знака «За заслуги перед містом» Іван Потапенко в роки війни воював у складі 58-го окремого корпусу аеророзвідки. По закінченню війни мав звання старшини, зараз - полковник.

 

«Згадувати можна багато, але найяскравіший спогад - це сльози радості на очах моїх бойових товаришів, коли оголосили, що закінчилася війна. Плакали всі - і найвідважніші командири, і рядові солдати», - поділився спогадами ветеран.

 

Валентина Погорєлова 75 років тому зустріла звістку про визволення в операційній шпиталю на Карнаватці, де рятували важкопоранених бійців.

 

 

 

 

Мер подарував ветеранам іменні годинники та вручив матеріальну допомогу.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: