"Металургія заходить у найжорсткішу кризу за останні 10 років", - гендиректор Метінвест Юрій Риженков

БІЗНЕС
31.10.19 - 12:18

"Ми заходимо в найжорсткішу кризу за останні 10 років", - гендиректор Групи Метінвест Юрій Риженков.

Генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков дав інтерв'ю НВ Бізнес, в якому розповів про вплив економічної кризи на меткомбінати Групи, стосунки з підрядниками і кадрові зміни.

 

Як ми писали, Юрій Риженков був одним із ключових гостей інвестиційного форуму, який відбувся в Маріуполі. При цьому його не було серед спікерів Форуму, проведеного за ініціативи президента України Володимира Зеленського. Топ-менеджер обмежився підписанням меморандуму про співпрацю з міськими головами Маріуполя, Запоріжжя та Кривого Рогу. І практично відразу ж полетів до Мілана, де в той же день взяв участь у металургійній конференції.

 

- В якому стані зараз знаходяться ринки металургійної продукції? Адже ми бачимо зупинку Дніпровського МЗ, Дніпровського МК. Яка ситуація на підприємствах Групи Метінвест?

 

- Складний період зараз не тільки в українській, а й у світовій металургії. Спад почався з кінця весни цього року і тривав після цього безперервно. На сьогодні в досить складній ситуації опинилися практично всі без винятку металурги. Найбільші труднощі, звичайно, у тих, у кого немає власної сировинної інтеграції. В Україні це як раз два комбінати, які ви назвали.

Вони відчули ситуацію найпершими. Тому що ціни на сировину залишаються досить привабливими, хоча і не такими високими, як були в першій половині року. Вони знизилися на 30−40%, але все ще залишаються робочими.

Тому Метінвест намагається балансувати між своїми гірничорудними і металургійними активами. Намагаємося по максимуму не допустити зупинки наших металургійних підприємств. Тому що це і робочі місця, і місцеві податки.

Але ситуація на ринку дуже складна. Ми вважаємо, що заходимо в найжорсткішу кризу за останні 10 років.

 

- Ситуація може бути гірше 2008 року?

 

- Думаю, на рівні 2008 року може бути. У 2008 році скоріше була фінансова криза, яка потім вилилася в економічну. А зараз йде саме економічна криза, яка спровокована торговими війнами.

 

- Що сильніше впливає: падіння цін або зупинка продажів?

 

- Одне з іншим пов’язано…

 

- Буває, що публічні котирування не знижуються, але ніхто за цими цінами не хоче купувати…

 

- За різними продуктам різна ситуація. Є продукти, де ціна просто падає, і нічого з цим не зробиш. Продажі тривають, але ціна падає. Є продукти, за якими ціна тримається, але продати неможливо. За нижчою ціною ніхто не готовий продавати, тому що невигідно за цією ціною. А покупець не готовий платити більш високу ціну.

 

- Ви говорите, що поки меткомбінати Групи тримаються. Я поспілкувався з представниками маріупольського бізнесу. Вони кажуть, що з липня-серпня «Азовсталь» та ММК ім. Ілліча повністю перестали платити підрядникам за вже виконані роботи і не підписують додаткові угоди до договорів, які потрібні для оформлення робіт, що проводяться. Чи можете ви підтвердити таку ситуацію?

 

- Я чув подібні речі. Можуть бути якісь затримки з оплатами…

 

Але системного указу економити гроші не було?

 

- Установка «Економити гроші» є завжди. Але у нас також є обов’язкова стратегія — працювати з нашими підрядниками довгостроково. Раз ми працюємо довгостроково, то ми не можемо просто в один момент сказати: «Все, ми вам не платимо!»

 

- Можливо, власники підрядних організацій так доносять інформацію до підлеглих?

 

- У правди багато сторін. Я впевнений, що є і одна, і друга, і третя. Я розумію, що і у нас ситуація не дуже проста з ринками. Можуть бути якісь затримки або неритмічність оплат. І, тим не менш, наша задача в цілому з підрядниками працювати, розмовляти. Якщо якась складність економічна, то ми домовляємося про розстрочки, про правила. Але є завдання — разом з підрядниками проходити такі періоди гідно і не давати один одному померти.

 

- Як зараз працює ваше підприємство в Болгарії Promet Steel? Адже воно теж залежить від покупної квадратної заготовки.

 

- Ми купуємо або з Дніпровського МК, або з АрселорМіттал Кривий Ріг. «Метінвест-СМЦ» (торгова компанія Групи Метінвест — НВ Бізнес) досить сильна компанія з продажу сталі. Не у багатьох металургів на колишньому пострадянському просторі такі є. І наші колеги / конкуренти використовують її в якості дистриб’ютора — буває, і по напівфабрикатах...

 

Нагадаємо, на інвестфорумі мером Кривого Рогу був підписаний Меморандум з компанією "Метінвест". Мова йде про участь у міській програмі охорони та оздоровлення навколишнього середовища, модернізацію виробництва, залучення міжнародних експертів та мешканців до впровадження проектів зеленого сталого розвитку.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: