Міська влада Кривого Рогу підтримає медиків, яким НСЗУ не виділила кошти

ВАЖЛИВО
22.03.21 - 11:34

Сьогодні на позачерговій сесії Криворізької міської ради розглядали питання недофінансування криворізьких лікарень Національною службою здоров'я України. На сесії озвучили прийняте мером Кривого Рогу Костянтином Павловим рішення – спрямувати 3,3 млн грн з міського бюджету на підтримку медзакладів, яким НСЗУ не виділила грошей.

З 1 квітня 2020 року – з початку другого етапу медичної реформи – всі лікарні в Україні є самостійними суб'єктами господарювання і мають фінансуватися згідно з укладеними договорами з державного бюджету – Національною службою здоров'я України.

 

«Ми розглядаємо петицію з приводу закриття чи не закриття 2-ї дитячої міськлікарні. Одразу хочу сказати: 2-гу лікарню ніхто не закриває і ніколи не збирався закривати. У Кривому Розі 36 лікувальних установ (не рахуючи амбулаторій). І з 36 лікувальних закладів Кривого Рогу, які повинні укласти договір з НСЗУ – 33 головних лікаря впоралися з виконанням вимог Національної служби здоров’я України. З об'єктивних і суб'єктивних причин не впоралися три – це дитяча стоматологія, 2-я дитяча міська лікарня і лікарня №14. Тому місто змушене підтримати ці лікарні по заробітній платі і зараз надає допомогу лікарям у виконанні вимог НСЗУ», - повідомив заступник начальника управління охорони здоров'я міста Олександр Лук'яненко у своєму виступі на сесії.

 

Що стосується саме 2-ї дитячої лікарні, то НСЗУ висунула обов'язкову вимогу до головного лікаря – прийняти на роботу анестезіологів. При цьому не враховувалося, що всі анестезіологи, гострий дефіцит яких і так відчувають лікарні України, в умовах боротьби з пандемією були розподілені по бригадах в  лікарнях, базових в боротьбі з коронавірусом. Ці фахівці також забезпечують пологи і оперативні втручання. У цих умовах головна лікарка 2-ї дитячої лікарні не могла своєчасно вирішити проблему і виконати вимоги НСЗУ.

 

У результаті, НСЗУ своїм рішенням від 23.02.2021 року припинила дію угоди з лікарнею. Більше того – Нацслужба наполягає на поверненні раніше перерахованих медикам коштів. Це призвело до нестачі  фінансового ресурсу на виплату керівництвом лікарні заробітної плати персоналу.

 

У цих умовах, щоб підтримати колективи медзакладів, міський голова Костянтин Павлов вийшов з пропозицією про виділення коштів на зарплату медперсоналу за лютий і березень з міського бюджету. Рішення про це мають прийняти депутати на найближчій черговій сесії-  31-го березня.

 

Разом з тим міською владою надається вся можлива допомога керівництву медустанов, щоб лікарні змогли виконати вимоги Національної служби здоров'я України, і вже з квітня зарплата медикам надходила згідно із законом саме від НСЗУ.

 

Нагадаємо, в листопаді минулого року влада Кривого Рогу також прийшла на допомогу медикам, коли п'ять криворізьких лікарень (№14, №4, дитячі - №1 і №2 та стоматологія) також могли залишитися без фінансування. НСЗУ розірвала з ними договір через те, що штат лікарів був недоукомплектований. Тоді прийняли термінове рішення про надання цим закладам допомоги з міського бюджету.

 

Через вимоги реформи, Міністерства охорони здоров'я та НСЗУ в багатьох містах вже проводиться реорганізація і об'єднання медзакладів.

 

Так, у січні зміни торкнулися  16 медзакладів  у Дніпрі – їх об'єднали в 5 юридичних осіб при основних лікарнях міста. За словами керівника Дніпровського міського департаменту охорони здоров'я Андрія Бабського, таке рішення – вимога медичної реформи для укладання договорів медустанов з НСЗУ для отримання фінансування.

 

А 17-го березня депутати Дніпропетровської обласної ради прийняли рішення про об'єднання 5 протитуберкульозних медичних закладів області в 1 юридичну особу, як цього вимагає  реформа.

 

Також у межах медреформи в травні-червні планується об'єднання лікарень у другому за населенням місті області – Кривому Розі.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: