Місто допомагає криворіжцям з термомодернізацією осель, що економить їм кошти на оплату комуналки

АКТУАЛЬНО
27.08.21 - 9:47

У Кривому Розі буде продовжена реалізація Об'єднаної Програми з розвитку міста, розробленої Костянтином Павловим та Юрієм Вілкулом напередодні минулих виборів. Так, успішно реалізуються програми із упровадження енергоефективних заходів у будинках мешканців.

Місто відшкодовує ОСББ та ЖБК 20% суми банківського кредиту, залученого будинками для придбання енергоефективного обладнання або матеріалів. Також отримати фінансову підтримку на виконання заходів з енергоефективності об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та житлово-будівельні кооперативи можуть із міського бюджету у межах державної програми «Енергодім», до якої Кривий Ріг приєднався торік.

 

На серпневому засіданні міськвиконкому, яке провів Юрій Вілкул (25 серпня більшість депутатів міськради обрали його секретарем, а значить, і виконуючим обов'язки мера до наступних виборів), розглянули 75 питань, пов’язаних із роботою ЖКГ, соціальної підтримки містян, розвитку медицини, освіти, спорту, підприємництва.

 

Основне питання стосувалося напрямів реалізації енергоефективної політики в місті. Зокрема, у сфері підтримки житлового фонду. 

 

Оксана Котунова, начальник відділу з питань енергоменеджменту та впровадження енергозберігальних технологій зазначила:

«З 2016 року працює міська програма з відшкодування частини кредитів ОСББ та ЖБК. За цей час з міського бюджету відшкодовано 268 кредитів на суму 9 млн грн. З початку 2021 року, 81 будинок вже отримав відшкодування частини вартості кредитів на загальну суму 3,5 млн грн. Завдяки такій підтримці, мешканці будинків замінили у місцях загального користування старі дерев'яні вікна на сучасні енергоефективні, електропроводку, модернізували систему освітлення з упровадженням світлодіодного обладнання, провели також термомодернізацію системи опалення. У підсумку, разом із підвищенням комфорту в їхньому будинку, поліпшенням якості надання житлово-комунальних послуг, люди отримують економію енергетичних ресурсів, зменшення витрат на подальше утримання будинку».

 

У 2020 році Кривий Ріг приєднався до програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», державної установи "Фонд енергоефективності". У межах програми відшкодовується 10% суми кредиту та відсотків за користування кредитом, залученим ОСББ на виконання заходів з енергоефективності, що входять до пакету «Б» («Комплексний») та передбачають повну термореновацію будинку.

Кривий Ріг посідає перше місце серед інших міст області з питань відшкодування коштів з міського бюджету на заходи з енергоефективності для ОСББ та ЖБК. Із трьох міст Дніпропетровщини, які долучилися до програми "Енергодім", лише у Кривому Розі здійснюють компенсацію не лише тіла кредиту, але й відсотків за ним. Наразі, заявку до Фонду Енергоефективності подали 9 ОСББ: 6 ОСББ - в Інгулецькому районі, і по 1 – в Тернівському, Металургійному та Покровському районах. Загальна вартість заходів, за попередньою оцінкою, становить 24 млн грн, економія енергоресурсів - 4 млн кВТ/ год.

 

Ознайомитися з умовами участі в міських програмах з підвищення енергоефектиктивності будинків криворіжців можуть за посиланнями тут і тут.

 

Довідково. Протягом січня-червня 2021 року комунальні підприємства, бюджетні заклади та промислові підприємства виконали заходи з енергоефективності на загальну суму 35 млн грн. Заощаджено 4 тис тонн умовного палива на суму 30 млн грн. Також у місті реалізують масштабні проєкти з термореновації Палацу культури «Мистецький», інфекційної лікарні, запланований капітальний ремонт фасаду будівлі з утепленням музичної школи №10.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: