МОЗ затвердило довідку про протипоказання до вакцинації: як вона виглядає і хто її має видавати?

КОРИСНО
09.11.21 - 16:05

МОЗ затвердило форму довідки, яку лікарі мають видавати пацієнтам із тимчасовими або постійними протипоказаннями до вакцинації проти COVID-19.

Відповідну форму № 028-1/о «Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та інструкцію щодо її заповнення затвердили наказом МОЗ № 2394 від 2 листопада 2021 року. Ця форма заповнюється на підставі медичних записів про стан здоров'я пацієнта з урахуванням критеріїв, відповідно до Інструкцій до застосування вакцин, рішень НТГЕІ та “Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень”.

 

МОЗ раніше вже публікувало роз’яснення, які є протипоказання до щеплення проти коронавірусної хвороби. Їх повний перелік можна знайти за посиланням.

 

Нагадаємо, протипоказання до вакцинації може встановлювати сімейний або лікуючий лікар та надати відповідний висновок про тимчасове чи постійне протипоказання. За потреби для отримання додаткової інформації щодо діагнозу, перебігу захворювання, лікар може також скеровувати пацієнта до профільного спеціаліста, за висновком якого остаточно приймає рішення, чи здійснювати вакцинацію чи відтермінувати її до певного часу. 

 

Якщо в пацієнта є протипоказання до щеплення однією з вакцин, за можливості особа має вакцинуватися іншими типами вакцин. Передбачено в майбутньому можливість внесення висновку про протипоказання до другої дози або загального протипоказання до вакцинації в електронну систему охорони здоров’я.

 

Нагадаємо, що постійні протипоказання можуть бути лише до щеплення конкретною вакциною від COVID-19, як-от важка алергічна реакція (анафілаксія) на першу дозу цієї вакцини або на один із її компонентів. У довідці про тимчасові протипоказання до вакцинації від COVID-19 має бути обов’язково вказаний термін дії цих протипоказань.

 

Довідку про протипоказання до вакцинації також будуть видавати, якщо людина перехворіла на COVID-19. Діяти ця довідка буде три місяці.

“Тут не стільки про права, скільки про унеможливлення підробки ще й цього документа. Ми його визначили, зафіксували в одну форму, він буде видаватися тільки, коли в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) з'явиться запис, що людина перехворіла на ковід. І його буде підтягувати застосунок “Дія”, щоб зручно було користуватися в електронному форматі. І цей висновок буде діяти три місяці навіть для тих, хто перехворів. Ми також будемо його “зашивати” в протипокази (для вакцинації), для того, щоб люди користувалася таким же форматом документу”, - сказав міністр Ляшко.

 

Виглядати довідка має так (дивіться нижче).

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: