На берегах Інгульця й Саксагані: сьогодні 246-а річниця заснування Кривого Рогу

СВЯТО
30.05.21 - 10:08

Сьогодні наше рідне місто, розташоване на живописних берегах Інгульця та Саксагані, відзначає 246-у річницю від заснування! Перша офіційна письмова згадка про Кривий Ріг була знайдена в "Розписі заснованих поштових станцій по річці Інгулець від Кременчука до Херсона" і датована 27 квітня (8 травня) 1775 року.

У XVIII столітті Кривий Ріг став великим запорізьким поселенням у складі Інгулецької паланки Запорізької Січі, з першої третини XIX століття перетворився на військове поселення. У 1860 році Кривий Ріг набув статусу містечка у складі Херсонської губернії, а з 1919 року - повітового міста Катеринославської губернії.

 

Свою назву наше місто отримало від форми кривого мису (рогу) на злитті річок Інгулець і Саксагань, де й було засновано перше поселення. А за популярною серед людей легендою, назва виникла від прізвиська кривого на око козака Рога, що оселився у цьому мальовничому місці.

 

Криворіжжя - один із найбагатших на корисні копалини районів України. Більшість із відомих родовищ пов'язана із стародавніми породами Українського щита. Найбільш важливими серед них є рудні родовища, поклади бурого вугілля, мармуру, доломітів (40% балансових запасів України), покрівельних та талькових сланців, сурику, охри, мумії, будівельних пісків, суглинків, скандію, ванадію та ще близько 40 елементів таблиці Менделєєва.

 

У Кривбасі добувають три основні промислові типи залізних руд: багаті руди, які безпосередньо використовують у металургії, магнетитові і окислені залізисті кварцити, які потребують збагачення. 

 

Загальні розвідані запаси залізних руд у Кривбасі складають понад 32 млрд.тонн.Крім того, на Криворіжжі є і унікальне у своєму роді виробне каміння, представлене променистим кварцем - різноманітні природні "котячі", "зміїні", "соколині", "тигрові очі" та криворізька яшма.

 

Сучасний Кривий Ріг - це велике індустріальне місто з багатою історією, неповторним колоритом, "марсіанським" ландшафтом і працьовитими людьми. 

 

Це місто, яке ми любимо, шануємо і прагнемо бачити квітучим! 

 

Як ми повідомляли, цьогоріч святкування перенесли на вересень, через карантинні обмеження.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: